1 dekar mısırın su ihtiyacı, ekimin yapıldığı bölgenin almış olduğu yağış miktarına göre farklılık göstermektedir. Bundan dolayı mısır bitkisinin yıllık su ihtiyacı, bölgelere göre değişmektedir.

1 Dekar Mısırın Su İhtiyacı Ne Kadardır?

Mısırın su ihtiyacı, dekar başına 1,5 ton ile 2,5 ton arasında değişmektedir. Burada birçok etkili faktör bulunmaktadır. Bundan dolayı net bir rakam vermek mümkün değildir. Su ihtiyacı konusunda etkili olan faktörler şu şekildedir:

Buradaki unsurların tamamı göz önünde bulundurularak dekar başına gerekli olan su ihtiyacı belirlenmektedir.

Yağış miktarının fazla olduğu Karadeniz Bölgesinde, mısırların neredeyse sulanmaya ihtiyaçları hiç yoktur. Ancak yağış miktarının az olduğu iç bölgelerde, sulama yapmandan ürün almak neredeyse imkansızdır. İşte bu yüzden mısır bitkisinin su gereksinimi belirlenirken, buradaki faktörlerin dikkate alınması gerekmektedir.

1 Dekar Mısırın Su İhtiyacı

 

https://www.merkezsutesisati.com/antik-misirda-sulama-sistemleri/

 

Silajlık Mısır Kaç Günde Bir Sulanır?

Silajlık mısır, hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Bundan dolayı burada temel hedef bitkinin meyve vermesi değil, otsu bölgesinin gelişmesidir.

Silajlık mısırlar, özellikle büyüme döneminde suya yoğun olarak ihtiyaç duymaktadır. Bu dönemde verilecek su ile bitki büyümekte ve hem miktarı hem de kalitesi artmaktadır.

Silajlık mısır için gerekli olan su miktarı da farklı unsurlara göre farklılık göstermektedir. Ancak kaliteli bir ürün için toprak neminin %60 ila %80 arasında tutulması gerekmektedir. Bunun için ortalama 3-7 günde bir tam sulama yapılması çok önemlidir.

Danelik Mısır Kaç Kez Sulanır?

Danelik mısır için sulama, büyüme evrelerine göre planlanmaktadır. Dolayısıyla burada sabit bir sulama sıklığı bulunmamaktadır. Bunun yerine büyüme dönemine bağlı bir sulama sıklığı söz konusu olmaktadır.

Danelik mısırın ilk döneminde toprak kurumadan sulamak yapmak gerekmektedir. Bundan dolayı fide gelişene kadar haftada 2 kere sulama yapılmaktadır. Dane oluşumu sürecinde ise toprak neminin %60’ın altına düşmemesi çok önemlidir. Dolayısıyla haftada 1 veya 2 defa, bazı bölgelerde ise 3-4 defa sulama yapılmaktadır.

Buradaki sulama sıklığı ve miktarının iklime, bölgeye, yoğunlaşma oranına ve diğer şartlara göre değişeceği unutulmamalıdır.

0 0 oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x
Whatsapp
Call Now Button