Su tasarrufu yapabilmek için öncelikle su tasarrufu nedir sorusunun cevabını vermek gerekiyor.

Su tasarrufu: tüm yaşam alanlarında suyun uygun miktarlarda kullanılmasıdır.

Peki ama neden su tasarrufu yapmalıyız?

Küresel ısınmanın artması ile birlikte, kullanılabilir su kaynakları da hızla azalmaya başladı. Unutmayalım ki içmek için kullandığımız su miktarı dünya genelinde son derece kısıtlıdır. Dünyadaki birçok insan temiz suya erişimde sorun yaşıyor. Özellikle Afrika kıtası ve körfez ülkelerinde temiz suya erişim oldukça zor.

En etkili su tasarrufu yöntemlerine geçmeden önce su israfı tanımı ve israf hakkında bazı bilgiler vermemiz yararlı olacaktır.

Su İsrafı Nedir?

Su israfı, suyun boş yere akıtılması ve gereksiz kullanılmasıdır. Özellikle Amerika başta olmak üzere dünya genelinde milyonlarca metreküp içmesuyu boş yere akıtılmaktadır. Boş yere akıtılan bu sular toprağa birçok pisliği beraberinde götürerek karışır. Uzun bir süre de temizlenmeden toprak altında kalır. Yeniden kullanılması ise çok uzun zaman alır.

Yukarıda verdiğimiz açıklamalar, neden su tasarrufu yapmalıyız sorusunun cevabını bir nebze olsun veriyor.

Gelelim nasıl etkili su tasarrufu yapacağınıza…

Mutfakta Su Tasarrufu

Genel olarak nasıl su tasarrufu yapılacağını anlatmaktansa, yaşam alanlarındaki su kullanımından da bahsederek, konuyu farklı başlıklar altına anlatmayı uygun gördük. Böylece yazdıklarımızdan herkes bir parça kendisinden bir şeyler bulacak ve su kullanımında daha dikkatli davranabileceklerdir.

Mutfakta su tasarrufu ile ilgili söylenebilecek çok fazla şey yok. Ancak söylenecek olanlar da, ciddi miktarda suyun tasarruf edilmesini sağlayacaktır. Çünkü evde en çok su tüketilen alanlardan birisi mutfaktır.

Bildiğiniz gibi ev hanımları zamanlarının birçoğunu mutfakta geçirir. Bulaşıkların bulaşık makinesinde ve elde yıkanması, yemek hazırlanması sırasında ciddi miktarda su tüketilir. Ancak şunu söyleyebiliriz ki, bulaşıkları elde yıkamak daha fazla su tüketimine neden olur. Yani bulaşık makinesinde yıkadığınız bulaşıklarda çok fazla miktarda su tüketilmez.

Yine de mutfak lavabosundaki suyun boşa akıtılmaması için sensorlu muslukların kullanımı tercih edilebilir. Çünkü ev hanımları suyu tasarruflu kullansa bile evdeki diğer insanlar, suyun boş yere akmasına neden olabilirler.

Banyoda Su Tasarrufu

Özellikle çocuklar suyla oynamayı severler. Bazı insanlar da uzun süre banyo yapmalarıyla meşhurdur. Tabi ki temizlenmek için yeterli miktarda su kullanılacaktır. Ancak suyun boşa kullanılmasının da önüne geçilmesi gerekir.

Peki bunu nasıl sağlayacaksınız?

Öncelikle çocuklarınız banyo yaparken mutlaka su kullanımını sizin kontrol etmeniz gerekir. Böylece gereksiz su kullanımının önüne geçmiş olursunuz.

Suyu çok fazla tüketen yetişkinlerin de diğer yetişkinler tarafından uyarılması yerinde olacaktır.

Bir diğer sorun da evdeki bozuk muslukların zamanında tamir edilmemesidir. Yalnızca mutfak alanlarında değil, evin diğer alanlarında bulunan musluklarında düzenli olarak değiştirilmesi ve bozulduklarında tamir edilmeleri gerekir. Özellikle banyo alanlarında bulunan alafranga tuvaletlerin taharet muslukları bozulabilir ve boş yere suyun akmasına neden olabilirler.

Bahçede Su Tasarrufu

Bir Amerikalı, dünya ortalamasına göre 4 kat daha fazla su tüketiyor. Yapılan araştırmalarda bir Amerikalının tek başına yılda 1.682 m3 su kullandığı ortaya çıktı. İşin ilginç olan tarafı bahçeli bir evi olan Amerikalı en fazla suyu bahçe sulamasında harcıyor.

Gerçi bizim ülkemizde de bahçe sulaması yapan var, ancak tabi ki bir Amerikalı kadar su harcamıyor.

Yine de bahçe sulaması, bir evdeki en fazla su tüketiminin olduğu alan. Yani bahçe sulaması yaparken suyu olabildiğince az kullanmak gerekiyor.

Peki bahçe sulaması yaparken ne yapmalısınız ki, suyu daha az kullanabilesiniz?

Öncelikle havanın serin olduğu saatlerde sulama yapmayı tercih etmelisiniz. Bahçe sulama tesisatlarını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Eğer bozuk ya da su kaçıran tesisat varsa, vakit geçirmeden tamir ettirmelisiniz. Eğer imkanınız varsa, damla sulama adı verilen bir sistemi bahçe alanlarınızda kullanmayı tercih edebilirsiniz. Böylece su tasarrufu sağlamış olursunuz.

Bazı kişiler bahçelerinde pet şişeden yaptıkları bir düzenekle bahçedeki bitkilerini sularlar. Zaten bahçe alanlarında en fazla su isteyen bitki çimlerdir. Ancak saksı bitkilerini sulamada, pet şişe yöntemini deneyebilirsiniz. Bu yöntemde, pet şişenin taban kısmını kesiyorsunuz. Daha sonra pet şişenin ağzına delikli kapak takıyorsunuz. Kapak kısmı aşağı gelecek şekilde pet şişeyi uygun bir yere asıyorsunuz. Böylelikle su kendiliğinden ve yavaşça bitkiyi besliyor. Çok fazla su gitmemiş oluyor.

Yağmursuyu Hasat Etme

En etkili tasarruf yöntemleri arasında şüphesiz en birinci olanı, yağmursuyu hasat etmedir. Tabi ki siz bu tabiri ilk defa duyuyorsunuz. Ancak Avrupa ülkelerinde bu yöntem, uzun zamandan bu yana uygulanıyor. Üstelik hem konutlarda, hem de sanayi yapılarında…

Ayrıca Avrupa ülkelerinde belediyelerde su tasarrufu sağlamak adına, yağmursularını toplayan sistemler tasarlıyorlar.

Peki ama yağmur hasadı olayını nasıl yapacaksınız? Biz burada konutlarda nasıl yapılacağını kısaca anlatacağız. Böylece yağmursuyundan elde ettiğiniz suyu en azından bazı temizlik işlemlerinde kullanabilirsiniz. Böylece ciddi oranda su tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Eğer bahçeli bir eviniz varsa yağmursuyu hasadı yapmanız kolay olacaktır. Tabi ki böyle bir sistem kurabilmek için biraz paraya ihtiyacınız olabilir. Çünkü kendi imkanlarınızla yapacağınız sistemlerden tam olarak verim alamayabilirsiniz.

Eğer apartman dairesinde oturuyorsanız sadece bina çatısındaki suları kendi dairenize alabilirsiniz. Bunun için de boru ve depolama sistemi gereklidir.

Bahçe alanlarında kurulan sistemde pimaş borular, toplayıcı hazneler ve su depoları vardır. Eğer suyu içmek için de kullanacaksanız, ayrıca küçük bir arıtma sistemini de dahil etmek gerekir. Tek yapılması gereken, yağmur suyunun en fazla biriktiği noktalara, hazneleri yerleştirmek olacaktır. Borularla depoya taşınan su, kısa sürede depoyu dolduracaktır. Depo içerisinde bulunan arıtma sistemi de suyun içilebilir hale gelmesini sağlayacaktır.

Çatıya kurulacak sistemde aynı mantıkla çalışır. Ancak bina yönetiminden ve bina sakinlerinden izin almanız gerekebilir.

Son Olarak…

Son olarak, su tasarrufu nasıl yapılır maddeler halinde anlatalım:

Su tasarrufu için alınabilecek önlemler, yukarıdaki saydıklarımız gibidir. Tabi ki yaşam alanlarınızda siz de farklı tasarruf yöntemlerini uygulayabilirsiniz.

Whatsapp
Call Now Button