mısır medeniyeti 9. sınıf larda yani lise 1 lerin eğitim başlangıcı yaptıkları lisede öğretilmektedir.
Tarih de önemli yeri olan mısır medeniyeti geçmişteki en köklü medeniyettir.
Orta doğuda bulunan medeniyet hakkında 9.sınıfların öğrendikleri bilgileri kısaca derlemekteyiz.
Eski Mısır , Kuzey Afrika’da Nil vadisin de bulunan bir uygarlıktır.
Eski mısır uygarlığı tarih öncesi olarak iki devlet olarak bölünmüşlerdir. Sonrasında M.Ö. 3100 civarlarında tekrar birleşmiş uygarlıktır.
Bu birleşme siyasi bir anlaşma oluşmuştur.
Birleşen Mısır uyarlığı sonrasında ara dönemler de belirli bölünmeler ve birleşmeler de yaşamıştır.
Tarihi yoğun savaşlarla geçmiş medeniyet Tunç çağında aktif olarak belirgin o yıllarda süper güç olarak gösterilmiştir.
Ünlü Antik Yunan tarihçi Heredot göre Nil nehrinin en güzel armağanı Mısır olarak geçer ve kitaplarında böyle bahsedilmektedir.

Önemli yerleşim alanı olan Nil nehri o yıllarda su ihtiyacının önemi adına orada kurulan devletler için önemli bir bölgedir.Su için bölgede bulunan medeniyet ler ile geçen yoğun savaş sonuçlar sonucunda bir çok savaşta galip gelen Mısır medeniyeti uzun yıllar Nil nehri ve diğer yolları ile beraber himayesi altında yıllarca bulunmuştur.
Günümüzde aktif olarak Nil nehri İsrail ve Mısır arasında bir bölgedir.
- Eski Mısır hanedanlığı kurulduğu dönemlerde iletişim eksikliği nedeni ile Tarihi çağları yaşarken geriden takip etmiştir.
- Nom adı verilen şehirler kurulmuştur. Devletleşmeye başlayan medeniyet sonrasında şehirleri tam olarak birleştirerek ilk kez merkezi yönetime geçmiştir.
mısır medeniyeti 9. sınıf özet
- Mısır medeniyetinde Tanrı ve kral aynı kişidir. Firavun olarak adlandırılan kişiler halk tarafından kral anlamına gelmektedir. Geçmiş zamanda Firavun sözleri Tanrı sözü olarak geçer ve hukuki kurallar da buna göre belirlenmiştir. Tarihin ilk Tanrı ve Kral örneği bu şekilde görülmektedir.
- Mısır halkı M.ö. Budizm ve Hinduizm inançlarına benzer olan yerel dinlere inanmaktadır. Ölümden sonra hayatın olacağına inanırlar. Bu yüzden bir çok filme konu olan mumyalama sanatı yani ölen kişiyi yerel mısır beyaz ile sararak mezar taşına gömülmeden bir odada saklanır. Zamanla bunu yapan medeniyet sonrasında bir çok insana fayda sağlayacak eczacılık bilgilerinde sağlamıştır.
Antik Mısıra sulama sistemi hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Sosyal Medya hesabımız için tıklayınız