Binalarımızda olan ancak birçoğumuzun fark etmediği yağmursuyu tesisatı, aslında çok önemli bir görevi yerine getirir. Yağmursularının bina etrafından uzaklaştırılmasını!

Peki ama bu ne işe yarar diye aklınıza soru gelebilir. Kısaca cevaplayalım. Bölgesine göre değişmekle birlikte, bazı bölgeler diğerlerinden daha fazla yağış alır. Mesela Rize şehrinde metrekareye ortalama 232 milimetre yağış düşer. Bu rakam ortalama olarak aylıktır ve diğer şehirlerimizin neredeyse 5 katıdır. Böyle bir ortamda çatıda biriken suyu bir düşünün! Yani tonlarca su eğer çatıda birikseydi, yapının zarar görmesine belki de yıkılmasına neden olacaktı. Çünkü binaların statik hesabı yapılırken, deprem yükünün yanı sıra, çatıya gelen yüklerde hesaplanır. Kar yükü ve yağmur suyu yükü de statik hesaplardandır.

Yapılan hesaba göre binaların çatılarına drenaj boruları döşenir bu borular plastiktendir ve hesaba göre çapları belirlenir.

Bina Yağmursuyu Nereye Bağlanır?

Bina yağmursuyu nereye bağlanır sorusunun cevabını detaylı bir şekilde cevaplayalım. Çatıya döşenen borular, binanın zeminine kadar indirilir. Balkon giderleri de bu borulara bağlanır. Yani çatıdan zemine kadar yağmur suyunun tahliyesi için etkili bir sistem oluşturulmuş olur.

Tüm sistem borularla zemine aktarıldıktan sonra, yıl bazında fazla yağış alan yerlerde rögarlarla yağmursuyu sistemine aktarılır. Çatıdan inen yağmursuyu boruları bina etrafındaki tretuvarın hemen yanındaki yeşil alana yapılan rögarlara aktarılır. Tabi ki bu rögarların çapı ve rögarlara bağlı olan boruların çapı da belli bir hesaba göre oluşturulur.

Zemin altından rögara bağlanan çatı iniş boruları, çatıdaki tüm suyu rögarlara aktarmış olur. Bir de bina etrafındaki sert zeminlerdeki biriken sular vardır. Bu suların tahliyesi de önemlidir. Çünkü amaçlardan birisi de bina zeminine su gitmemesidir.

Bina etrafındaki sert zeminlerdeki sular, oluklar yardımıyla rögarlara aktarılır. Daha doğrusu belli bir eğimle rögarlara akması sağlanır.

Otopark gibi zeminlerde ise ızgaralar rögarlara bağlanır. Izgaralara akan sular rögarlara aktarılmış olur. Sert zeminlerin eğimi ise suyun ızgaralara ve rögarlara gitmesi için belli bir eğimde inşa edilir.

Bina çatıları teras türünde ise köşe noktalara süzgeç yerleştirilir. Çatı eğiminin süzgeçlere olacak şekilde hesaplanması gerekir. Bu süzgeçler ise doğrudan yağmur iniş borularına bağlanır.

Aynı şekilde balkonlarda da süzgeç bulunur. Süzgeçler küçük plastik borular yardımıyla yağmur iniş borusuna bağlanır.

Yağmursuyu Hattı Nasıl Yapılır?

Merak edilen sorulardan bir tanesi de, yağmursuyu hattı nasıl yapılır sorusudur. Tabi ki biz burada, bina etrafındaki hattın nasıl yapılacağını anlatacağız. Az da olsa, bina etrafına yapılan hat ile şebekeye nasıl bağlantı yapılacağına da değineceğiz.

Bina temeli atıldıktan sonra, donatılar yerleştirilir. Temel donatıları tamamlanırken, aynı zamanda bina etrafında yer alacak olan rögar yerleri de belirlenmiş olur. Donatıların arasında, temel döşemesinden pimaş borular, zemine doğru uzatılır. Pimaş borularının bağlanması için rögar yapısı inşa edilir. Tüm bu sistem, daha önceden hazırlanmış olan yağmursuyu projesine göre tasarlanır.

Piyasada hazır olarak satılan prefabrik baca elemanları ile tüm temel etrafında ve projesine göre rögar imalatı yapılır. Eskiden kalıp sistemine göre oluşturulurdu. Kalıp sistemine göre oluşturulan rögarlarda homojen bir yapı olmadığından dolayı, çatlama ve kırılma meydana geliyordu. Prefabrik betonla imal edilenlerde ise nispeten bu sorunlar yok denecek kadar azdır.

Tüm bacalar 200 milimetre koruge ya da beton borularla birbirine bağlanır. Boru için yatak kazısı yapılırken belirli bir eğim verilir. Boruların altına ise çökme ya da toprak yükünden etkilenmemesi için yumuşak kum ve çakıl serilir. Böylece boru toprak yükünden ve yağıştan etkilenmemiş olur.

Yukarıda anlattığımız tüm sistem, en yakında şehir şebekesine ait olan bacaya bağlanır. Bağlantı yapılırken yol ve elektrik direği gibi unsurlar dikkate alınır.

Böylece tüm binanın yağmursuyu sistemi hazırlanmış olur.

Yağmursuyu Tesisatı Nedir?

Yağmursuyu hattını anlatmışken, yağmursuyu tesisatı nedir sorusunun da cevabını vermeden olmaz. Bu yüzden bu konuda da kısa bir bilgi verelim. Yağmursuyu tesisatı, aşağıdaki unsurlardan meydana gelir:

Zaten yukarıda sıraladığımız tesisat unsurlarının ne işe yaradıklarını anlatmıştık. O yüzden bu başlıkta tekrar etmeye gerek görmüyoruz.

Pissu Tesisatı Nasıl Yapılır?

Bina etrafında yağmursuyu tesisatının hemen paralelinden geçecek şekilde pissu tesisatı yapılır.

En az Yağmursuyu tesisatı gibi atıksu tesisatı büyük bir öneme sahiptir. Binada bulunan dairelerin tüm atıklarını alır. Bina içerisinde bulunan pimaş boruların neredeyse tamamı, pissu tesisatına aittir.

Atıksu tesisatı ilgili projesine göre yapılır. Sıhhi tesisat projelerinde atıksu borularının nereden geçeceği, hangi mahalin atığını toplayacağı açıkça belirtilmiştir.

Tıpkı yağmursuyu tesisatında olduğu gibi, atıksu tesisatının yapımına da temelden başlanır. Temel donatılarının arasından, projesine göre pimaş borular döşenir. Döşenen bu borular kör tapa ile kapatılır. Daha sonra bu borular diğer katlara çıkacaktır. İçerisine inşaat atıklarının girmemesi için böyle bir önlem alınır.

Genelde tesisat projelerinde tüm tesisat boruları tesisat şaftlarından geçirilir. Binada yapılan havalandırma boşluklarının yanı sıra, temelden başlayıp çatıya kadar çıkan tesisat boşlukları vardır. Bu boşluklar borulara kolay müdahalede bulunulmasını sağlar.

Tesisat boruları; banyo süzgeci, lavabolar ve tuvalet giderlerindeki atıkları toplar. Her daire için debi hesabı yapılır ve boruların çapları belirlenir. Mesela bir dairede 5 kişilik bir aile yaşamış olsun. Bu ailenin günlük su tüketimi hesaplanır. Ortaya çıkan rakam 2 ile çarpılır. Bulunan değer ortalama olarak bir kişinin ne kadar atıksu ürettiğini gösterir. Değer tekrar 5 ile çarpılır. Bir takım formüller yardımıyla ve bulunan değer de eklenerek, bir daireden ortalama olarak sisteme kaç m3 atıksu geldiği hesaplanır.

Atıksu hatlarının tıkanmasının genel nedeni, hesaplanan değer dışında, katı maddelerin giderlerden atılmasıdır.

Atıksu Tesisatı Nasıl Döşenir?

Banyo, mutfak ve tuvalet alanlarındaki pissuların toplanması amacıyla oluşturulan atıksu tesisatı, grobeton yani ham beton üzerine döşenir. Tüm sistem tamamlandıktan sonra şap betonu ve tesviye betonu atılır. Yani tüm sistem beton altında kalır. Aynı durum temel betonunda da yaşanır. Atıksu tesisatı herhangi bir problem yaşatırsa, bahsettiğimiz döşemelerin kırılması gerekir.

Pissu tesisatı döşeme ciddi bir iştir. Özellikle projesine uygun olarak yapılmasına dikkat edilmelidir. Çünkü herhangi bir sorun olduğunda öncelikle projesine bakılır. Projede borunun yeri tam olarak tespit edilip sorun giderilmeye çalışılır. Ancak günümüzde gelişen teknoloji sayesinde projeler pek kullanılmaz. Onun yerine döşeme altındaki boruları tespit edecek kamera gibi teknolojiler kullanılır.

Yine de elde onaylı bir projenin olması faydalı olur. En azından boruların tam olarak yeri tespit edilebilir. İçmesuyunda olduğu gibi atıksu hatlarında da bağlantı yerleri önemlidir. Çünkü en fazla problem, bu noktalarda meydana gelir.

Atıksu tesisatı projede belirtilen yerlerden geçirilir. Contalar yardımıyla boruların sızdırmazlığı sağlanır. Tuvalet, lavabo ve banyo gibi alanlarda bulunan çap olarak daha küçük borular, bu pimaş borulara bağlanır. Bağlantı yapılırken, geçiş elemanları kullanılır.

Yukarıda anlattığımız gibi atıksu ve yağmursuyu sistemi oluşturulur. Bu sistemlerde herhangi bir sorun oluştuğunda Merkez Tesisat profesyonelliğinden yararlanabilirsiniz.

Daha önce de belirttiğimiz gibi sistemin projesi olmasa bile, elimizde bulunan gelişmiş cihazlar yardımıyla atıksu ve yağmursuyu sistemlerindeki kaçakları çok kısa bir sürede bulabiliyoruz.

Atıksu ve yağmursuyu borularında aydınlatmalı kamera robot cihazını kullanıyoruz. Böylece boruların içerisindeki tıkanıklıkları ya da kaçakları kolaylıkla tespit edebiliyoruz.

0 0 oylar
Article Rating
3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Hakkı uzkal
Hakkı uzkal
3 yıl önce

Bina yağmur suyu hattına pis su hattı bağlanabilirmi yasal durumu nedir teşekkürler

Furkan Şen
Furkan Şen
2 yıl önce

çatıdan inen pimaşları toprak içine gömülüp kaldırım kenarındaki gider oluğuna çıkarmamız yasakmı rica etsem bilgi verirmisiniz