Sıcak su kaçağı iki şekilde gerçekleşir. Kaçak olan boruda sızıntı ve yüksek miktarda su fışkırması.

Tüm kombilerde basınç göstergesi bulunur. Dijital göstergelere sahip kombilerde de basınç göstergesini takip edebilirsiniz. Basınç göstergelerinin türü ne olursa olsun, 1,5 bar ideal basınç seviyesidir.

Sıcak su tesisatlarında bu basınç değeri aşılırsa boruların çatlamasına ya da patlamasına yol açabilir.  Tabi ki bu durum bir anda meydana gelmez. Su basıncı,  plastik boruların çeperlerine baskı yapar ve boru yüzeylerini zayıflatır. Mekanik biliminde bu duruma koç darbesi adı verilir. Borunun et kalınlığı ve yoğunluğu hesaplanırken, mutlaka koç darbesi de hesaba katılır.

Koç darbesinin oluşturduğu risklerden birisi de, sıcak su tesisatının içinde bulunan yabancı cisimlerdir. Sisteme su verdiğinizde küçük partiküllerde zamanla sıcak su tesisatının içinde dolaşmaya başlar. Kombinin su verme basıncı yükseltildiğinde bu partiküller mermi etkisi yaparak, boruyu delebilir ya da çatlamasına yol açabilir.

Sıcak su kaçağı nedenlerinden birisi de, dış etkenlerdir. Eğer evinizde tadilat yaptırıyorsanız, zemin döşeme altında bulunan boruların zarar görme riski olabilir. Bu durumu hemen fark edemeyebilirsiniz. Tadilat işleri tamamlandıktan çok sonra bu durum fark edildiğinde çoğu zaman döşemeler ve alt katın tavanı zarar görmüş olur.

Peki zemin döşemeleri ya da alt komşunun tavanı zarar görmeden bu durumu nasıl fark edebilirsiniz?

Tadilat işlemi tamamlandıktan sonra, kombinin basıncını kontrol edin. Tüm su vanalarını kapattıktan sonra, su saati dönüyor mu kontrol edin. Eğer sıcak su tesisatı parke zemin altından geçiyorsa, parkelerin kabarmasından kaçak olduğunu anlayabilirsiniz.

Ya da alt kat komşunuz, tavanında meydana gelen sızıntıdan dolayı sizi uyaracaktır. Bu gibi durumlarda çok geç kalmış sayılmazsınız. Hemen Merkez Tesisat iletişim numaralarını arayarak, yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Sıcak su kaçağı neden olur problemlerinden birisi de su şebekesinde meydana gelen kesintilerden sonra, suyun yüksek basınçla borulara tekrar gelmesidir. Genelde bu tür durumlarda hem soğuk su tesisatı, hem de sıcak su tesisatı basınçtan etkilenir. Suyun borunun kaldıracağı basınçtan daha yüksek gelmesi, çatlamalara ya da kırılmalara yol açabilir.

Sıcak Su Kaçağı Tespiti

Yukarıdaki başlıkta anlattığımız nedenlerden dolayı kaçak ya da sızıntı meydana gelebilir. Sıcak su kaçağı tespiti sızıntı şeklinde gerçekleşmişse, tespiti daha zordur.

Tesisat borusunun patladığı durumlarda çok fazla oranlarda su kaçağı meydana geleceği için tespit etmek daha kolaydır. Ancak her iki durumda da sıcak su kaçağı tespiti kesin olarak, özel cihazlarla tespit edilebilir.

Sıcak su kaçağı alttaki dairenin tavanına sızıntı şeklinde meydana gelebilir demiştik. Ancak alt kattaki dairelerin tavanında başka tür sızıntılarda meydana gelmiş olabilir. Mesela atık su tesisat borularının çatlaması ya da patlaması sonucunda sızıntı meydana gelebilir. Bu gibi durumların ayrımını, uzman tesisat firması yapabilmektedir.

Ancak yine de beş duyu organına hitap eden belirtiler mevcuttur. Mesela atıksu borusu sızıntılarında, tavanda meydana gelen su aynı zamanda kötü koku yayar. Bina planlarında da üst kattaki tavan ile alt kattaki tavan aynıdır. Yani üst katta tuvalet varsa, alt katta da vardır. Bunun istisnası, iş merkezlerinde ve rezidanslardadır.

Su kaçağının cihazlarla yapılmasının nedeni, kaçağın yerini tam olarak tespit edebilmeleridir. Mesela tavandan gelen su izine bakarak, kaçağın o noktada olduğunu sanabilirsiniz. Ancak çoğu zaman durum böyle değildir. Su açık bulduğu noktalardan sızıntı yapar. Mesela, mutfakta meydana gelen kaçak, alttaki salonun tavanında sızıntı şeklinde kendisini gösterebilir.

Sıcak su kaçağı tam olarak termal kamera gibi cihazlarla tespit edilebilir. Kaçağın olabileceği alanda önce gözle muayene yapılır. Daha sonra daire sahibinden bilgi alınır. Kaçağın olabileceği muhtemel alanda, termal kamera ile tarama yapılır.

Termal kamerada boruların geçmesi muhtemel yüzeylerde tarama yapıldığında, kırmızı ve turuncu renklerin yoğun olduğu alanlar, kamera ekranında görünecektir. Böylece kaçağın yeri tam olarak bulunacaktır. Bazı daireler yerden ısıtma sistemine sahip olabilir. Bu gibi bilgiler daire sahibinden alındıktan sonra, hem zemindeki yüzeyler, hem de duvardaki yüzeyler, termal kamera ile taranır.

Sıcak su kaçağı yeri tam olarak tespit edildiğinde ise tamir işlemleri için yol haritası oluşturulur.

YouTube video

Sıcak Su Kaçağı Tespiti ve Tamiri

Tesisatlar’ da meydana gelen sorunlardan en zoru, tespit işlemidir. Bazı durumlarda çok geniş alanların taranması gerekebilir. Mesela alışveriş merkezleri ve büyük fabrikalar ya da rezidanslarda tespit işlemi yapmak, zaman alır.

Bu gibi yerlerde Merkez Tesisat olarak, öncelikle binanın planını isteriz. Mekanik tesisat projesine göre, tarama gerçekleştiririz. Çünkü alan geniştir ve cihazla bile olsa kaçağı ya da sızıntıyı bulabilmek çok zor hale gelir.

Mekanik tesisat planı ise işimizi kolaylaştırır. Sıcak su borularının geçtiği yerlerde tarama yaparak, daha hızlı sonuç alırız.

Sıcak su kaçağı tespitinde tabi ki bazı durumlarda, mekanik tesisat projesini temin edemeyebiliyoruz. Bu gibi durumlarda, mekanda uzun yıllar çalışmış personelden ya da mekanın özelliklerini bilen yetkili personelden yardım isteriz. Yani çalışmalarımızı bu personellerle birlikte gerçekleştiririz.

Ancak küçük dairelerde bu gibi sorunlarla karşılaşmayız. Çünkü tarama yapılacak alan küçüktür. Düşünün ki 100 metrekare bir alanın taranması ile 10 bin metrekare bir alanın taranması arasında epey bir fark vardır.

Fabrika, rezidans ve alışveriş merkezlerinde mutlaka teshin merkezi adı verilen alanlar bulunur. Bu alanlarda bulunan kazanlar ya da brülörler yardımıyla tüm alana sıcak su sağlanır. Sıcak su kaçağı tespitinde bu alanları mutlaka kontrol ederiz. Yani buradan çıkan borular, alanın tümüne dağılır. Burada amaç, büyük alanlara eşit miktarda ısı dağıtmaktır. Bu yüzden teshin merkezi ya da kazan dairelerinin incelenmesi önceliğimizdir.

Yukarıda sizlere nasıl tespit yapılacağı hakkında bir fikir vermek istedik. Sıcak su kaçağı tespiti yapıldıktan sonra, sıra tamir işlemine gelmektedir.

Sıcak su kaçağı tamiri iki şekilde yapılmaktadır. Birinci yöntemde özel ilaçlar kullanılır. İkinci yöntemde ise yalnızca kaçağın olduğu yer az bir miktar kırılır ve kaçağa müdahale edilir. Ancak birinci yöntemin daha etkili olduğunu ve daha çok tercih edildiğini belirtmek isteriz.

Genel olarak küçük alana sahip olan dairelerde hep ilaçla tamir yöntemi kullanılır.

Peki sıcak su kaçağı tamirinde kullanılan bu ilacın özelliği nedir? Neden bu kadar çok tercih edilmektedir? Hemen anlatmaya başlayalım.

Sıcak su kaçağı tamiri kimyasalı mikro düzeyde partiküllerden oluşur. Bu partiküller boru yüzeylerine yapışarak hızla kururlar. Tamir kimyasallarının en büyük özelliği, yüksek basınçlardaki suya ve sıcaklığa dayanabilmeleridir.

Sıcak su kaçağı meydana geldiğinde öncelikle sistemdeki su boşaltılır. Boşaltma işlemi 24 saat boyunca 1,5 bar basınçla gerçekleştirilmelidir. Çünkü kimyasalı uygulamadan önce sistem içerisinde bulunan partiküllerin tamamen temizlenmesi gerekir. Bu işlemi genelde müşteriler gerçekleştirir.

Daha sonra kombi cihazının su doldurma kör tapası sökülür. İlaç buradan verilecektir. 1 litre suya 3 litre tesisat kimyasalı eklenir ve sisteme gönderilir. Kombinin sisteme 24 saat boyunca 1,5 bar basınçla su vermesi sağlanır. 24 saat sonunda, sıcak su tesisatlarındaki kaçak giderilmiş olacaktır.

Kaçak tamir işlemine başlamadan önce kombi cihazındaki tüm filtreler sökülmelidir.

Su kaçağı tespiti ve tamiri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Whatsapp
Call Now Button