Sifon nedir mutfak? Sifonlar, lavabo ve tuvaletlerdeki pis suların giderlere etkili şekilde gönderilmesini sağlamaktadır. Ayrıca tek işlevi pis su tahliyesi de değildir. Özel yapısı sayesinde kötü koku oluşumunu da engellemektedir.
Mutfak, banyo, lavabo ve tuvaletlerinizdeki sifonların değişimi, buradaki tıkanıklıkların kalıcı olarak giderilmesi veya benzeri türden bir ihtiyacınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Profesyonel bir yaklaşım ve teknolojik cihazları kullanarak, montaj ve tıkanıklık açma ihtiyaçlarınızı, çok kısa bir sürede karşılıyoruz.
Sifon denildiğinde akla lavabolarda, mutfaklarda ve banyolarda bulunan giderler gelir. Ancak mutfaklarda kullanılan başka bir sifon daha vardır. Krema ve krem şanti gibi ürünleri, hazırlanan pastalara veya diğer yiyeceklere uygulamaya yarar. Bunlar ise krem şanti sifonu olarak isimlendirilmektedir.
Hemen Servisi Ara +90534 697 49 57
Sifon Nedir?
Sifon; banyo ve mutfak lavabolarında, suyun gidere etkili şekilde ulaştırılması için kullanılan basit bir sistemdir. İlk bakışta sıradan bir boru gibi görünmesine karşın, yapısı ve şekli sayesinde pis suların tamamen gidere aktarılmasını sağlar.
Sifonlar, genellikle U harfine benzer bir şekle sahiptir. Ancak lavabodan gelen kenarı, gidere giden kenardan daha uzundur. Böylece yüksekten gelerek, gidere hızlı bir şekilde gitmesi hedeflenir. Buradaki yükseklik farkı ve dolayısıyla eğim çok önemlidir.
Borular arasında yükseklik farkı olmadığında, sifon etkisi ortaya çıkmayacak ve pis sular etkili olarak tahliye edilmeyecektir. Suların bir bölümü lavaboda daha kalacaktır. Bundan dolayı sifonlar takılırken yükseklik farkının oluşturulmasına özen gösterilmesi gerekir.
Sifonların çalışma prensibinin temelinde, bu yükseklik farkı vardır. Yükseklik farkı sayesinde suyun basıncı kullanılır ve bir vakum etkisi oluşturulur. Böylece arkadan gelen pis su da vakuma kapılır ve tahliye, çok etkili şekilde sağlanmaktadır.
Evlerde lavabolarda, tuvaletlerde ve banyo gibi alanlarda kullanılan sifonlar, su taşıma ve sıvı transferi için farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Bu kullanımların tamamında suyun yüksekten gelmesi ve gideceği yerin daha alçakta olması gerekir. Yükseklik ve eğim farkı, vakum etkisinin oluşmasını sağlar. Vakum etkisi (sifon etkisi) ise herhangi bir kuvvet olmamasına karşın suyu gidere doğru çeker ve böylece tahliye işlemi gerçekleşmiş olur.
Buradaki anlatımlar, sifon nedir mutfak sorusunun cevabı olmadığı, bu sorunun yanıtına dair detayların daha sonra paylaşılacağı unutulmamalıdır.
Tuvalet Sifonu Nedir?
Sifon denildiğinde, tuvalet sifonu akla ilk gelenlerden biridir. Bundan dolayı sifon ile tuvalet sifonunun özdeşleştiğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Tuvalet sifonu; çok önemli bir tesisat parçası olup, pis suların tahliye edilmesinde kullanılır. Atık suların, tuvalet kağıtlarının gidere ve oradan da kanalizasyona iletilmesi ve tuvaletin tekrardan kullanıma hazır hale getirilmesini sağlamaktadır. Çok basit bir mekanizma olmasına karşın, çok etkili sonuçlar vermektedir.
Tuvalet sifonunun çalışma prensibinin temelinde yine vakum etkisi oluşturmak vardır. Her ne kadar dışarıdan görülmese de tuvaletlerin altında U şeklinde bir boru vardır. U şeklindeki borunun en alt kısmında her zaman biraz su kalır. Tuvalete yüksek bir noktadan dökülen su, buradaki suyu hızlı bir şekilde hareket ettirmekte ve vakum oluşturmaktadır.
Oluşan vakum sayesinde arkadan gelen su ve tuvalette bulunanlar gidere taşınır. Su geldikçe bu etki devam eder ve tuvaletlerin tamamen temizlenmesi sağlanır. Buradaki mekanizma, sifon nedir mutfak sorusundaki mekanizma ile aynıdır. Lavabolarda kullanılan boruların daha büyüklerinin kullanılması ile oluşturulur.
Tuvaletlerde kullanılan sifonların çok daha etkili olması ve kullanım kolaylığı için farklı tesisat ürünlerinden yararlanılmıştır. Bunlara ilişkin detaylar şu şekildedir:
- Su deposu: Rezervuar olarak da bilinen su deposu, tuvaletin etkili bir şekilde temizlenmesi için tek seferde, belli bir miktarda suyun boşaltılması için kullanılmaktadır. Genellikle tuvaletlerin arka ve üst bölümlerinde yer almaktadır.
- Tetik: Rezervuarda bulunan suyun boşaltılması için basılan düğme veya çekilen kablodur. Suyun boşaltılması bu şekilde sağlanmakta ve vakum etkisi oluşturulmaktadır.
Tasarıma bağlı olarak bunların haricinde de farklı ekipmanlar kullanılabilmektedir. Bir noktadan sonra olay tamamen kişisel ihtiyaçlara ve zevklere göre değişebilmektedir.
Tuvalet Sifonlarının Yararları
Tuvaletlerde bulunan sifon mekanizmasının farklı yararları bulunmaktadır. Bundan dolayı günümüzde bu mekanizmalar, her tuvalete eklenmektedir. İşte o yararlardan bazıları:
- Tuvalet sifonu, tuvaletlerdeki atık suların etkili şekilde tahliye edilmesini sağlar. Böylece tuvaletleri bir sonraki kullanıma da direkt olarak hazırlamaktadır.
- Etkili tahliye sayesinde hijyen noktasındaki ihtiyaçları karşılamaktadır. Hijyenik bir kullanım için sifonların çok büyük bir etkisi vardır.
- Suyun hızlı şekilde boşalmasını sağlarlar. Ardından ise çok güçlü bir vakum etkisi oluşturarak etkili temizliğe katkı verirler. Bütün bunları ise belli bir miktardaki suyla sağlandıklarından, çok verimlidirler.
- Kullanımları çok kolaydır. Sadece bir düğmeye basılarak veya bir kabloyu çekerek mekanizma aktif edilmektedir.
Buradaki yararların tamamının temeline sifonların sahip olduğu özellikler ve oluşturmuş olduğu etkiler bulunmaktadır.
Taslı Lavabo Sifonu Nedir?
Taslı lavabo sifonu, adından da anlaşılacağı üzere tası bulunan bir sifon türüdür. Söz konusu ürünün en önemli özelliği, süzgeç bölümünün hemen altında yer alan tas benzeri bir alandır. Bu alanda biriken sular, oluşan vakum etkisi ile gidere atılmaktadır.
Klasik ürünlerde su, U şeklindeki borunun en altında birikir. U harfi şeklinin altında biriken su, hem kötü koku gelmesini engeller hem de vakum etkisi oluşturulmasına yardım eder. Taslı ürünlerde bu su, tas bölümünde birikir. Çalışma mantığı genel olarak aynıdır.
Taslı lavabo sifonları, nispeten daha estetik bir görüntüye sahiptir. Bundan dolayı görünür alanlar için tercih listesinde ilk sıralarda olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu ürünlerin metalden olan seçenekleri de bulunmaktadır. Bundan dolayı farklı zevklere ve tarzlara uygun bir üründür.
Söz konusu modellerin bir diğer özelliği ise tas bölümünün çıkarılmasıdır. Böylece zaman içerisinde burada birikenler kolay bir şekilde temizlenmektedir. Yapılan işlem, giderlerin tıkanmaması açısından son derece önemlidir.
Lavabo Sifonu Modelleri
Sifonlar, mutfak ve banyo gibi alanlarda yer alan lavabolarda kullanılan ve kirli suların atılmasını sağlayan basit sistemlerdir. Söz konusu sistemlerin farklı modelleri bulunmaktadır. Her ne kadar çalışma prensipleri farklı olsa da, estetik görünüm açısından farklıdırlar. Kullanıcılar, estetik kaygılarını dikkate alarak bunlardan uygun olanı seçmektedir.
Lavabo sifonu modelleri, büyük oranda plastikten üretilmekte ve esnek bir boru şeklinde olmaktadır. Plastikten üretilmesi ve esnek yapısı, uzun ömürlü kullanım sağlamaktadır. Kurulumunun ve montajının kolay olması, bu modellerin en önemli özelliklerinden biridir.
Esnek plastik boru şeklinde olan seçeneklerin körüklü seçenekleri de vardır. Körüklü borular, istenildiği gibi şekillendirilmektedir. Bu modelleri tercih edenlerin, şekillendirme sırasında borulara U şeklini vermesi ve gider çıkışına yakın olan kısmı ise daha kısa yapması çok önemlidir. Aksi takdirde sifon etkisinin oluşmayacağı unutulmamalıdır.
Bazı lavabo sifonu modelleri içerisinde tıpalar ve süzgeçler de yer alır. Bunlar suyun süzülmesi, lavaboya büyük cisimlerin kaçarak tıkanıklık oluşturmaması için kullanılır. Tıpalar ise bir süreliğine su akışının engellenmesini sağlamaktadır.
Eviyeler ile vananın kullanılarak akıtılan suların tahliyesi için kullanılan eviye sifonu modelleri vardır. Esasında bunların klasik modellerden çok farkı yoktur. Giderin görünmeyen bir noktada olması durumunda körüklü boruları olan plastik modeller tercih edilir. Giderin görünen bir yerde olması durumunda şık bir görünüme sahip olan metal modeller tercih edilebilmektedir.
Sifon Seçimi Nasıl Yapılır?
Lavabolar, ev ve iş yerleri için önemli iç mekan ürünleridir. İlk bakışta çok önemsiz gibi görünen bu ürünler, işlevleri ile temizlik ve hijyen konusuna büyük katkı vermektedir. Ayrıca lavaboların bir sonraki kullanıma hazır olmasını da yine bu ürünler sağlamaktadır.
Çok önemli işlevi olan sifonların seçimi de çok önemlidir. Her ne kadar bu noktada büyük oranda etkili olan estetik kaygılar olsa da, seçim yaparken şu hususlara dikkat etmek gerekir:
- Lavaboların çıkışları genellikle standart büyüklüktedir. Ancak lavabo ile gider arasındaki mesafe farklılık gösterebilmektedir. Alınan sifonun uzunluğunun yeterli olması gerekir. Çok kısa veya çok uzun olması, vakum etkisini olumsuz etkileyecektir.
- Klozetlerde kullanılan sifonların tetikleme sistemleri vardır. Basmalı olan modeller, bu noktada çok daha kullanışlıdır.
- Körüklü lavabo sifonları, uzayıp kısalma özelliğine sahiptir. Bundan dolayı farklı mesafeler için çok kolay bir şekilde ayarlanabilmektedir.
- Tercih edilen ürünün antiseptik özelliğinin olması, hijyen açısından önemlidir. Antiseptik modellere öncelik verilmesi gerekmektedir.
- Süzgeçli seçenekler, lavaboların tıkanmasına neden olan büyük parçaların sifona gitmesine ve tıkanıklık yapmasına engel olmaktadır. Bundan dolayı süzgeçli modelin bir seçenek olduğu unutulmamalıdır. Ancak süzgeç deliklerinin çok küçük olmasının, gereksiz yere lavabolarda su birikmesi yapma riski olduğu da akıllardan çıkarılmamalıdır.
- Dışarıdan görünen yerler için plastik sifonların yerine metal olanların tercih edilmesi gerekir. Böylece çok daha estetik ve şık bir görüntü oluşacaktır.
- Bazı modeller, tıkanmaya daha meyillidir. Bu tür modellerden özellikle uzak durulmalıdır.
Seçim yapılırken dikkate alınması gereken hususlardan bazıları bu şekildedir. Seçim yapmak, oldukça kolaydır. Ancak önceliğin kesinlikle işlevselliğe ve kullanışlılığa verilmesi gerekir. İşlevsel ve kullanışlı olmadığı halde sadece estetik gözüktüğü için tercih edilen ürünler, büyük hayal kırıklıklarına neden olmaktadır.
Sifon Ne İşe Yarar?
Sifon, yer çekimi etkisi olmadan sıvıların yüksek yerden düşük noktalara taşınmasını sağlayan mekanizmalardır. Bu mekanizmalar, sıvıların akışını yönlendirmekte ve vakum etkisi oluşturmaktadır. Böylece sıvıların etkili olarak taşınmasını sağlamaktadır.
Sifon denildiğinde akla gelen ilk kullanım alanlar banyo ve mutfaklardır. U şeklinde bir boru olan sifonların en alt kısmında bir miktar su her zaman kalır. Bu su, giderden gelen kokuları engeller ve kötü kokunun ortama yayılmasına izin vermez. Böylece insanların yaşam kalitelerini ciddi şekilde artırırlar.
Vakum etkisi oluşturmaları, bu mekanizmaların kullanım alanlarının mutfak ve banyolarla sınırlı kalmamasını sağlamıştır. Günümüzde sifonların kullanıldığı farklı alanlar ve sağlamış olduğu farklı yararlar bulunmaktadır. Bu kullanım alanları şu şekildedir:
- Hijyen ve Temizlik
Sifonlar, suların ve içerisinde yer alan atıkların çok güçlü bir şekilde giderlere ulaşmasını sağlamaktadır. Lavaboların ve tuvaletlerin temizliğine önemli bir katkı sunmaktadır. Suyun boşaltılması ile birlikte tüm atıkları götürmesi, ilgili alanın temiz ve hijyenik olmasına büyük bir katkı vermektedir. Böylece bir sonraki kullanım için de ilgili alanları hazırlamış olmaktadır.
- Sulama Sistemleri
Biraz ilginç gelebilir ancak sifonların kullanım alanlarından biri de sulama sistemleridir. Bazen manuel olarak bazen de mekanizma olarak sulama sistemleri içerisinde yer aldıkları bilinmektedir. Suda oluşturulan vakum etkisini kullanarak suyun istenilen yöne taşınmasını sağlamaktadırlar.
Sulama kanallarından bahçelerine veya tarlalarına su almak isteyen çiftçiler, U şeklindeki sifon özelliği taşıyan borularla vakum etkisi oluşturmakta ve suyu kanaldan, farklı bir cihaz, motor kullanmadan bahçesine alabilmektedir.
- Endüstriyel Alanlar
Sifonlar, sıvıların yönünü değiştirmede ve istenen noktaya ulaştırmada çok başarılıdır. Endüstriyel alanlarda bazı kimyasal sıvıların taşınmasında kullanıldıkları bilinmektedir.
Görüleceği üzere sifonlar çok farklı alanlarda ve çok farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Genel olarak sıvıların taşınması ve yönlendirilmesi için kullanıldıklarını söylemek yanlış olmayacaktır.
Lavabo Sifonu Nereden Alınır?
Lavabo sifonu almak için günümüzde çok farklı alternatifler vardır. Bu alternatiflerin bazıları fiziki mağazalar, marketler şeklindeyken, diğerleri ise internet siteleri şeklindedir.
Sifon almak için herhangi bir hırdavatçıya, nalbura gidebilirsiniz. Ayrıca bazı marketlerde ve hatta market zinciri şubelerinden de bu ürünü alabilirsiniz. Yapı marketler, yapı marketlerin internet siteleri ve bilinen büyük alışveriş siteleri de bir diğer alternatiftir. Kullanıcı yorumlarını dikkate alarak bunlar arasından seçim yapılması çok daha doğru olacaktır.
Lavabo Sifonu Fiyatları
Lavabolarda kullanılan sifonların kendi içerisinde çok farklı türleri, modelleri ve çeşitleri bulunmaktadır. Bundan dolayı lavabo sifonu fiyatları hakkında net bir rakam vermek çok zordur. Ancak ortalama olarak fiyatların 40 TL ile 750 TL arasında olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu fiyata montaj dahil değildir.
En uygun fiyatlı lavabo sifonu, körüklü plastik ürünlerdir. Bunların fiyatları ortalama 50 TL’dir. Hatta bazı marketlerde 30 TL’ye dahi bulmak mümkündür. Krom kaplamalı, metal ve paslanmaz çelik gibi malzemelerden yapılan ürünlerin fiyatları ise ortalama 500 TL’dir.
Bazı markaların üretmiş olduğu, estetik açıdan başarılı olan bazı ürünlerin fiyatları ise 5.000 TL seviyelerinde olması dikkat çekicidir. Görünen yerler için alınan bu ürünler, hem işlevlerini yerine getirmekte hem de ortamın dekorasyonuna katkı vermektedir. Estetik açıdan başarılı olma, kalite ve dayanıklılık gibi unsurlar, fiyatların direkt olarak artmasına yol açmaktadır. Ayrıca marka da burada son derece etkilidir.
Lavabo Sifonu Montajı Nasıl Yapılır?
Lavabo sifonu montajı, basit bir işlemdir. Özellikle açıkta olan sifonların montajı için ciddi bir profesyonelliğe gerek yoktur. Ancak bu konularda deneyiminiz yok ve bu konulara tamamen uzaksanız, profesyonel yardım almak en mantıklı çözüm olacaktır.
Söz konusu işlemin riski bulunmamasına karşın giderler için yapılan bir işlem olduğu unutulmamalıdır. Bundan dolayı yapılacak küçük bir hata, her yerin pis su ile dolmasına neden olabilir. Bu ise hijyen açısından çok ciddi riskler demektir.
Montaj için ilk olarak eski sifonun dikkatli bir şekilde çıkarılması gerekir. Bu aşamada dikkatli olmak ve gerekli önlemleri almak çok önemlidir. Sifonun hemen altında, damlayacak ve dökülecek pis sular için bir kap yerleştirilmelidir. Daha sonra ise lavabo içerisinde gözüken vida gevşetilerek çıkarılır. Bu işlem yapılırken alttan sifonun tutulması gerekir. Aksi durumda sifon direkt olarak yere düşecek ve etrafın kirlenmesine neden olacaktır.
Eski sifonun çıkarılmasından sonra yeni sifonun montajının yapılması için şu adımların izlenmesi gerekmektedir:
- Almış olduğunuz lavabo sifonunun parçalarını çıkarın. Ardından ise tüm parçaları kontrol edin. Sifon, conta ve vida gibi parçaların tam olduğundan emin olun.
- İlk adımın ardından contayı lavabonun üzerindeki deliğe yerleştirin. Conta, suyun sızmaması için kullanılan bir parçadır.
- Sonrasında sifonun ilgili bölümünü lavabonun alt tarafına elinizle sabitleyin. Ardından ise üst kısımdaki contanın üzerine sifonun metal süzgecini yerleştirin.
- Son olarak da metal süzgecin ortasında yer alan delikten uzun vidayı geçirin ve dikkatli bir şekilde sıkın. Bir süre sonra alt kısım ile üst kısım birleşecektir.
Vidayı yeteri kadar sıkmak, gereğinden fazla sıkmamak çok önemlidir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
Sifonla lavabonun bağlantısı sağlandıktan sonra borunun diğer ucu gidere sokulur. Ayrıca boru körüklü ise U şeklini alması sağlanır. Böylece işlem tamamlanır.
İşlemin tamamlanmasının ardından ise gerekli kontrollerin yapılması gerekir. Lavaboya bir miktar temiz su akıtılır ve alt kısımdan kaçak olup olmadığına bakılır.
Sifon Nedir Mutfak?
Sifon denildiğinde akla ilk olarak lavabolarda kullanılan mekanizmalar gelir. Suyun dışarı atılmasını ve tahliye edilmesini sağlayan bu mekanizmalar, son derece etkili sonuçlar verir. Temizlik ve hijyen konusundaki beklentileri ise üst seviyede karşılar. Ancak sifon nedir mutfak şeklindeki soru sorulduğunda, durumlar değişir.
Sifon, mutfaklarda kullanılan bir kaba verilen isimdir. İçerisinde yer alan farklı gazla sayesinde yiyecek ve içeceklerin sunumuna renk ve çeşitlilik katar. Kullanılması çok zor olmamasına karşın ufak bir deneyim isteyen bu aletler, krem şanti sifonu, krema sifonu, krema kapsülü gibi isimlerle de bilinir.
Genellikle kremaların hazırlanması, karıştırılması ve sunulması için kullanılır. Ancak kullanım alanı son derece geniştir ve mutfaklarda ciddi bir etki yapmaktadır. Bundan dolayı günümüzde her geçen gün biraz daha yaygınlaşmaya başladığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Köpükler, kabarcıklar ve farklı tekstürler hazırlamak için kullanılan bu ürünün kendi içerisinde farklı çeşitleri bulunmaktadır. Farklı tekniklerin basit şekilde uygulanmasına imkan vermektedir.
Sifon nedir mutfak şeklindeki soru, krema ve krem şanti sunumu için kullanılan aletlerdir.
Krem Şanti Sifonu Nedir?
Krem şanti sifonu; mutfaklarda kullanılan bir üründür. Bu ürünün kullanım amacı; krem şanti veya krema gibi ürünlerin kabarcıklı bir dokuya sahip olacak şekilde hazırlanması ve sunulmasıdır. Normal şartlarda kabarcıklı ve yumuşak dokuya sahip olması mümkün olmayan kremalar, bu aletin özellikleri sayesinde istenilen forma kavuşturulabilmektedir.
Sifonların işlevlerini yerine getirmesinin temelinde, iç yapılarındaki yüksek basınç vardır. Cihaza doldurulan azot (N2) veya karbondioksit (CO2) gibi gazla, kabın iç basıncını artırır. Böylece ürünler yüksek basınç altına bırakılarak, kabarcıklı bir yapıya sahip olur.
Sifonun çalışma prensibinin temelinde, kullanılan tüp vardır. Sifon tüpü, iç basıncın artmasını sağlayan gazları hapseder ve belli oranda sifonun içerisine bırakır. Böylece içerideki basınç artırılmış olur.
Bu ürünün kullanımı ise son derece basittir. Her ne kadar bazı incelikleri olsa da, ilgili ürünlerin sifonun içine doldurulması ve sallandıktan sonra tetiğe basılması yeterlidir. Böylece içerisindeki ürünlerin formu değiştirilerek tabaklara veya istenen diğer alanlara alınır.
Krem şanti sifonu, yiyecek ve içecek sunumlarında yoğun olarak kullanılmaktadır. Tatlıların, soğuk çorbaların, kokteyllerin hazırlanmasında yararlanılan bir alettir. Farklı lezzetler oluşturmak ve alışılmışın dışında sunum yapmak için çok özel bir üründür.
Krema Sifonu Tüpü Ne İşe Yarar?
Krema sifonu, hacimli çırpılmış krema elde edilmesini sağlayan bir alettir. İçerisinde bulunan karbondioksit gazı, iç basıncı artırır. Artan iç basınç sayesinde kremanın hacmi ciddi şekilde artar ve böylece kabarcıklı bir dokuya sahip olması sağlanır. Ayrıca sifonun uygulama başlığı sayesinde istenen yere kolay şekilde aktarılabilmektedir.
Krema sifonunun temel işlevi, içerisinde yer alan ve basıncın artmasını sağlayan gaz ile sıvı malzemelerin (krema, krem şanti, soslar vb.) karışmasını sağlamaktır. Böylece sıvı malzemeler hafif ve kabarık bir görünüm elde etmektedir. Ortaya çıkan bu görüntü, yiyecek ve içeceklerin ilginç şekilde sunulmalarına imkan vermektedir.
Bu ürünler genellikle tek kullanımlıktır. Her kullanım için basıncı sağlayacak olan gaz tüpünün yenilenmesi gerekmektedir. Böylece iç basıncın artması mümkün olmakta ve işlevini yeniden sağlamaktadır. Bazı kullanım alanları ise şu şekildedir:
- Pastalar: Pastaların görselliklerini daha çekici hale getirmek için kremalar yoğun olarak kullanılmaktadır. Alışılmışın dışında bir kullanım için sifonlardan yararlanılmaktadır. Kremalar, pastaların üzerine ve yan bölümlerine kabarcıklı şekilde sıkılır. Böylece görsel açıdan çok özel görüntüler ortaya çıkar.
- Soslar: Sosların direkt olarak yemeklere veya tatlılara eklenmesinin haricinde farklı bir alternatif oluşturmaktadır. Soslar, daha kabarık hale getirilerek eklenmektedir. Yaratıcı sunum deneyimi açısından çok önemli bir kolaylıktır.
- İçecekler: Sunumu yapılan içeceklerin üzerine krema eklenmesi yaygın bir uygulamadır. Kremanın direkt uygulanması, içeceklerin yapısının bozulmasına ve görselliğin olumsuz etkilenmesine neden olabilmektedir. Sifonla eklenmesi ise yaratıcı çözümler oluşturmaktadır.
- Moleküler Gastronomi: Yenilikçi mutfak uygulamalarında sosların ve kremaların direkt olarak tatlılara, yemeklere ve içeceklere eklenmesi tercih edilmemektedir. Bunun yerine ise hafif ve kabarık bir yapıya getirildikten sonra eklenmesi yöntemi benimsenmektedir.
- Yemeklerin Süslenmesi: Krema ve krem şanti gibi ürünlerin bir tadı ve lezzeti vardır. Ancak bazı durumlarda lezzetleri için değil, direkt olarak görsellik için kullanılmaktadırlar. Sifonlar ise bu noktada adeta bir kurtarıcı gibi hareket ederler ve çok ciddi bir kolaylık sağlarlar.
Krema Sifonu Nasıl Kullanılır?
Krema sifonu kullanmak son derece basittir. Ancak bu süreçte bazı ince noktalar ve izlenmesi gereken adımlar bulunmaktadır. Dolayısıyla ilk olarak malzemelerin tamamen hazır olduğundan emin olmak gerekir. Kullanılacak malzemeler:
- Krema sifonu
- Sifon tüpü
- Sıvı karışım, krem şanti veya krema
Bu malzemeler hazırlandıktan sonra sifonun içerisine eklenecek sıvının veya kremanın hazırlanması gerekir. Bu aşamanın ardından sifonun alt bölgesinde yer alan valfin çıkarılması ve hazırlanan kremanın sifonun içerisinde eklenmesi gerekmektedir. Ekleme sırasında dikkat edilmesi gereken nokta, kabın tamamen doldurulmasıdır. Zira buraya bir de tüp eklenecek ve içeriye gaz verilecektir.
Kremanın eklenmesinin ardından tüpün uygun noktaya takılması gerekir. Sonrasında gaz serbest bırakılır ve oluşan karışım biraz karıştırılır. Ardından sıkma tetiğine / düğmesine basılır ve içerideki krema istenen yere hacimli bir şekilde eklenir.
Buradaki adımlara bakıldığında krema sifonunun kullanılmasının ne kadar kolay olduğu görülecektir. Birkaç denemeden sonra gerçek bir profesyonel gibi zorlanmadan ilgili adımları uygulayabilirsiniz.
Ayrıca kullanım alanı son derece geniştir. Yaratıcılıkta sınır olmadığı dikkate alındığında, kullanım alanının sınırlarının direkt olarak kişiye bağlı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Sifon Nedir Mutfak İçerisinde Ne İşe Yarar?
Sifon nedir mutfak sorusunun en kısa yanıtı; ürünleri köpürten alettir. Yemek yapımı, sunum ve süsleme için kullanılan sifonun temel hedefi, ürünlerin köpürtülmesidir. Bu aşamadan sonra hayal gücüne bağlı olarak istenilen her işlem yapılabilmektedir.
Sifonun en önemli parçası, gazı veren tüptür. Bu tüp, her kullanımda yenilenmelidir. Aksi durumda yeteri kadar gaz verilemez ve buna bağlı olarak istenen sonuç alınamaz. Bundan dolayı sifonlar açısından gaz maliyeti oldukça yüksektir. Sifonun kullanıldığı yemeklerin restoranlarda pahalı olmasının temelinde de bu durum vardır. Bundan dolayı sifon nedir mutfak sorusu, çoğunlukla restoranları ilgilendirmektedir.
Krema Sifonu Fiyatları
Krema sifonu fiyatları, 700 TL ile 5.000 TL arasında değişmektedir. Krem şanti sifonu için verilen gaz tüpü adedi, bu noktadaki en etkili unsurlardan biridir. Bunların sayısının artması ile fiyatlar da etkilenmektedir. Ancak fiyatlar üzerinde etkili olan temel husus, malzeme kalitesidir. Bazı ürünlerin metal kalitelerinin düşüklüğü, görüntülerinden dahi fark edilmektedir. Bunların fiyatları, diğer seçeneklere göre çok daha uygundur.
Fiyatlar, dönemsel olarak farklılık göstermektedir. En doğru ürünün en doğru fiyattan alınabilmesi için detaylı bir araştırma yapılması gerekmektedir. İnternet ortamından bu araştırmalar çok kolay bir şekilde yapılabilir. Fiyat karşılaştırmaları sonucunda kararın verilmesi çok daha doğru olacaktır.
Sifon nedir mutfak konusunda merak edilen detayları sizleri için derledik. Konuya ilişkin merak ettiğiniz hususları yorum olarak bize sorabilirsiniz.