Sifon ve süzgeçler hakkında sizlere bilgi vermeye önce tanımlardan başlayacağız. Belki de birçoklarının sandığının aksine, sifon ve süzgeç kavramları bambaşka şeyleri ifade ediyor.
Öncelikle sifonun tanımı ile başlangıç yapalım. Daha sonra tüm yönleriyle inceleyerek, yazımıza devam edelim.
Sifon Nedir?
Tüm vitrifiye ve atıksu giderlerinde kullanılan plastik aksamlı bir araçtır. Sifonun içerisinde mutlaka bir miktar su bulunur. Sifon çekildikçe ona su sağlayan hazneye otomatik olarak şebekeden su dolar. Sifon haznesi içerisinde bulunan belli bir miktar su, katı atıkların giderden daha kolay bir şekilde atılmasını sağlar.
Lavabo Sifonu Ne İşe Yarar?
Bir diğer sifon türü de lavabo sifonudur. Lavabo sifonu, lavabodaki kötü kokuların önlenmesi görevini üstlenir. S şeklinde bir yapısı vardır ve içinde mutlaka bir miktar su bulundurur.
Klozet ve alaturka tuvaletlerde de S şeklindeki sifonlar kullanılır ve deve boynu olarak adlandırılır. Tuvaletlerde kullanılan S şeklindeki sifonların görevi de kötü kokuyu engellemektir.
Taslı Lavabo Sifonu Ne İşe Yarar?
S şeklindeki sifonların düz halidir. Bu tür sifonlarda süzgeç, süzgecin hemen altında tas adı verilen plastik bir hazne ve bu haznenin bağlandığı düz plastik boru vardır.
Taslı lavabo sifonunun görevi de kötü kokuyu önlemektir. İçinde her zaman bir miktar su bulunduğundan, katı atıkları su içerisine hapsederek kötü koku yaymalarını engeller.
En Sık Karşılaşılan Sifon Arızaları Nelerdir?
En sık karşılaşılan sifon arızaları aşağıda maddeler halinde verilmiştir:
- Sifon dibinde çatlaklar oluşmuş olabilir.
- Uzun süre kullanılmayan sifonların haznelerinde zamanla su biter. Bu da kötü kokuya neden olur.
- İçerisine; pislik, tortu, katı atıklarla dolmuş olabilir.
- Kılcal çekme problemi adı verilen bir sorun meydana gelmiş olabilir.
- Bazen sifonun bağlı bulunduğu kolona fazla akar bağlanır. Bu durum ise soruna neden olabilir.
- Sifon yapısı içerisinde bulunan havalandırma borusu görevini yerine getiremez hale gelmiş olabilir.
- Klozet sifonlarında emme sorunu meydana gelebilir. Bu durumun nedeni iç rezervuar takımının arızalanmasıdır.
- Sifondan kötü koku geliyorsa, muhtemelen içerisindeki su azalmıştır.
- Geri tepme sorunu da meydana gelebilir. Böyle bir durumda tıkanıklık açma yöntemleri uygulanmalıdır.
- Sifon parçaları eskimişse değişmesi gerekebilir.
- Sifon dirseğinden sonraki noktada tıkanıklık meydana gelmiş olabilir.
- Yanlış boru çapı seçiminden dolayı, zamanla sifonlarda da sorunlar meydana gelebilir.
- Mutfak lavabolarındaki akordeon sifonlarının katlanmasından dolayı tıkanma sorunu oluşabilir.
- Sifon üzerinde meydana gelen çatlaklardan dolayı sızıntı durumu meydana gelebilir.
- Conta deformasyonu ya da vitrifiye bağlantısının gevşemesi de bazı sorunlara yol açar.
Sifon Arızaları Nasıl Gideriliyor?
Ekonomik ömrünü tamamlayan sifonların mutlaka değiştirilmesi gerekir. Zaten sıklıkla arıza vermesinden ömrünü tamamladığını anlayabilirsiniz.
Tıkanma durumlarında ise sifonun sökülüp takılması gerekir. Tabi ki klozet ve alaturka tuvalet altında bulunan sifonların değiştirilmesi için profesyonel yardım almanız gerekir.
Lavabo sifonlarını temizlemek için; kireç sökücü, porçöz, pompa ya da tel gibi malzemelerden yardım alabilirsiniz.
Eğer tüm bu yöntemleri denediniz ancak temizleme işlemi gerçekleşmediyse, profesyonel tesisat firmasından yardım almalısınız. Tıkanıklık açmak için bizden yardım alabilirsiniz.
Sifonlar en çok bağlantı yerlerinden arıza verir. Conta, vida ya da somun gibi parçalarının bir süre sonra değişmesi gerekir.
Çatlak, kırık ya da delinme gibi durumlarda ise yine değişim yapmak gerekir. Lavabo altında bulunan sifonları değiştirmek kolaydır. Ancak diğer sifonları değiştirmek için uzman bir tesisatçı çağırmanız gerekir.
Süzgeç Nedir?
Süzgeç; sıvıları süzmeye yarayan ve çok ince deliklere sahip plastik bir aksamdır. Banyo, tuvalet ve balkon gibi alanlarda kullanılırlar.
Süzgeç Türleri
Kullanım yeri ve amacına göre piyasada satılan birçok süzgeç türleri vardır. Biz bunlardan bazılarını detaylı bir şekilde anlatacağız.
File Montajlı Süzgeçler
Yandan ve alttan çıkışlı olmak üzere iki farklı türde üretilen süzgeç türleridir. Teras, balkon ve tüm ıslak hacimli alanlarda kullanılırlar. File esaslı yalıtım malzemesiyle montajı yapıldığı için bu ismi almıştır.
Termo Elastik Membran Montajlı Süzgeçler
Üzerinde plaka ve membran yalıtım malzemesi bulunan süzgeçlerdendir. Plastik gövdeli ve ayarlıdır.Kendinden Perçinli Fileli Süzgeçler: Bu süzgeç sisteminde süzgeç plakası perçinlerle zemine sabitlenir.
Dik İnişli İkiz Gider Süzgeçleri
Etkili bir membran malzemesi ile birlikte monte edilirler. Dik inişli denilmesinin nedeni, çatı ve teras sistemlerinde kullanılmasındandır. Tahliye borusunun uç kısmına uygun çaplardaki model yerleştirilir. Süzgeçlerden suyun rahat bir şekilde akabilmesi için belirli bir eğim verilir.
Klasik Süzgeçler
Başta balkon ve teras olmak üzere tüm ıslak zeminlerde kullanılır. Bu tip süzgeçlerde plastik ızgara, hemen altında su hazneli plastik alan ve gider borusu vardır.
Olası Süzgeç Arızaları Nelerdir?
Süzgeç arızaları, aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:
- Uygulama sırasında bazı hatalar yapılmış olabilir.
- Yere yeterince iyi sabitlenmemiştir.
- Yere sabitlenirken, harç aralarında boşluklar kalmış olabilir.
- Süzgeçlerde meydana gelen en önemli arıza, tıkanmalarıdır. Su haznelerinin bulunduğu yerde biriken katı atıkların zamanında alınmaması sonucunda, gider borularında tıkanma meydana gelebilir.
- Nadir de olsa, çatlak ve kırık gibi arızalara rastlanabilir.
- Ek yerlerinde bazı imalat hataları yapılmış olabilir. Ayrıca başta conta olmak üzere ek yerlerinde aşınmalara meydana gelebilir.
Süzgeç Arızaları Nasıl Giderilir?
Tıkanıklık olması durumunda, kırmadan açma işlemi yapabilen Merkez Tesisat firmasından yardım alınmalıdır.
Ek yerlerinde meydana gelen arızalar, bu parçaların değiştirilmesi ile giderilebilir. Bu işlemler için de Merkez Tesisat firmasından yardım alabilirsiniz.
Daha fazlası için hemen bizimle iletisim ‘e geçin.