Yapılarda, temiz suyu ulaştırma görevini yerine getiren sıhhi tesisat malzemeleri, zamanla ve ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitlendi ve ürün yelpazesi geniş bir hal adlı. Bu yazımızda sizlere sıhhi tesisat malzeme listesi ve ne işe yaradıklarından kısaca bahsedeceğiz. Yararlı olabilecek Excell ve PDF dokümanlarıyla ilgili adresleri paylaşacağız.

Hemen Servisi Ara +90534 697 49 57

Sıhhi Tesisat Malzeme Listesi Excell

Geniş ürün yelpazesinden dolayı sıhhi tesisat malzemelerinin fiyatları da ürün türüne göre farklı olmaktadır. Boru çapı ve uzunluğuna göre de fiyatlar değişiklik göstermektedir.
Sıhhi tesisat ürünlerini üreten birçok firma olduğu, kalite ve yapı bakımından fiyatlar değiştiği için doğrudan fiyat vermek mümkün değildir. Ancak aşağıda fikir vermesi açısından sizlere bazı ürünlerin fiyatlarını içeren linkler verdik.
Farklı markaların fiyatları da ürün kalitesine göre farklılık gösterir. Bazı sıhhi tesisat malzemelerinin fiyatları hakkında fikir edinebilmeniz için, https://www.firat.com/cmsfiles/documents/firatboru_fiyat_listesi.pdf bağlantısındaki dosyayı incelemeniz yararlı olacaktır.
https://www.n11.com/yapi-market-ve-bahce/nalburiye-ve-hirdavat/tesisat burada yer alan sıhhi tesisat ürünlerinin fiyatlarını da inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.
Yukarıdaki linklerde sıhhi tesisat malzemeleri fiyat listesi ve daha fazlasını bulabilirsiniz.

Tesisat Malzemeleri İsimleri

Eskiden içme suyu hatlarında ve bina tesisatlarında galvaniz ve asbest borular kullanılırdı. Günümüzde ise bu malzemelerin yerini PVC bazlı ürünler almıştır. Çünkü PVC bazlı ürünler hem daha dayanıklı, hem de eskiden kullanılan malzemelere oranla daha sağlıklıdırlar.
Ayrıca PVC bazlı ürünler yüksek su basınçlarına karşı oldukça dayanıklıdırlar. Dış ortamlarda da tercih edilmelerinin en önemli nedeni, birçok dış etkene karşı son derece dayanıklı olmalarıdır.
Temiz su tesisatı malzemeleri isimleri; duş tesisatı, mutfak tesisatı, fıskiye, sulama sistemleri, baraj tesisatlarında kullanılan sıhhi tesisat malzemeleri olarak gruplandırılabilir.
Gelin bu malzemeleri yakından tanıyalım.

Çek valf
Farklı büyüklüklerde üretilmektedir. Sıhhi tesisat ihtiyacına göre farklı basınçlara dayanacak şekilde üretilirler. Mil üzerinde hareket eden diske sahiptir. Bu disk sayesinde su tek bir yönde ilerler ve geri dönmesi engellenmiş olur.


Musluk
Tesisat boruları ile taşınan suyun dışarıya doğru akmasını sağlayan metal düzenektir. Tesisat borusunun büyüklüğüne bağlı olarak çeşitli çaplarda üretilirler. Suyun kesilmesi ve akışkan hale gelmesine yardımcı olurlar. Endüstri ve ev alanlarında kullanılan musluklar farklı fonksiyon ve özelliklere sahiplerdir.


Kelepçe
Birbirine kaynaması mümkün olmayan birbirine geçmeli tesisat türlerinde bağlantıyı sağlamak için kullanılır. Bağlantının daha sağlam olmasına yardımcı olurlar. Kullanıldığı malzemenin türüne göre üretilirler. Metal ve plastik olanları mevcuttur.

Vana
Ev, ofis, sanayi ve dış ortamlardaki tesisatlarda gerektiğinde suyun akışını belirli bir noktada kesmek amacıyla kullanılırlar. Dış ortam için üretilen vanalar daha dayanıklıdır.


Manşon
Plastik ya da metal iki borunun birbirine eklenmesi için kullanılan malzemedir. Plastik ve metal olmak üzere iki türde üretilirler. Dişli iki boru elemanını birbirine bağlar.


Dirsek
İçmesuyu tesisatlarında, suyun doğrultusunu değiştirmek ve yönlendirmek amacıyla kullanılan aparatlardır. Metal ve plastik olmak üzere iki farklı türde üretilirler.
22,5-45 ve 90 derece açılara sahip olacak şekilde üretilirler.
Boru çaplarının farklı olmasına göre farklı redüktör dirsek türleri mevcuttur.


Nipel
İki tesisat borusunu birbirine bağlamak için üretilmiş malzemelerden bir tanesidir.


Hortum Rekoru
Bahçe hortumlarının çapı farklı olabilir. Hortum rekoru hortumdaki suyun basıncını artırmak için üretilmiş bir malzemedir.


Dip Klapesi
İçme suyu pompalarında hava yapma olayının engellenmesi için üretilen malzemenin adıdır.


TE Parçası
Şeklinde dolayı bu isim verilmiştir. Giriş ve çıkış olacak şekilde üretilen bu parça yön değiştirmek amacıyla kullanılır. Genelde galvaniz ve plastik malzemesinden üretilir. İçme suyu tesisatındaki suyu yönlendirmede kullanılırlar.


Pislik Tutucu
İçme suyu borularının içinde oluşabilecek katı maddeleri tutmak amacıyla üretilen kullanılan malzemedir. İçinde bulunan filtre sayesinde, içmesuyu borularındaki yabancı partikülleri süzer ve tesisat borusuna zarar vermesini engeller.


Küresel Vana
İçme suyu tesisatlarındaki su akışını tamamen kesmek ya da ayarlamak için üretilmiş sıhhi tesisat malzemesidir.
Küresel vanalar, içerisindeki sıvının yalnızca bir yöne akmasına izin verirler.

Konik Rekor
İki tesisat ucunu hareket ettirmeden birbirine bağlayan parçadır. Galvaniz malzemesinden üretilirler.


Manometre
Sıvı ve gaz basıncını ölçmeye yarayan alettir. Çapları ve giriş çıkış bağlantıları farklılık gösterir.
Sıcak su tesisatlarına bağlı olan ısı merkezlerinde kullanılırlar.


Termometre
Tesisat içerisindeki sıvının sıcaklığını ölçmek için kullanılırlar.


Polietilen Borular

Farklı yoğunluklarda HDPE ve LDPE plastik malzemelerinden üretilen tesisat borularıdır. Mavi, beyaz ve siyah renkte üretilirler.
PE borular aşağıdaki amaçlar için kullanılır:
Su taşımacılığında
Yer altı ve yer üstü içme suyu şebekelerinde
Yangın suyu sistemlerinde
Denizaltı geçiş hatlarında

Suyun tadını ve kokusunu değiştirmediğinden dolayı günümüzde neredeyse temiz su ile ilgili her alanda kullanılmaktadır.


PPR-C Sıhhi Tesisat Boruları

PE boruları için üretilen ek parçalardır. 25 atmosfer basıncına dayanacak şekilde tasarlanmışlardır. Isı ve kimyasal maddelere karşı son derece dayanıklıdırlar. Pürüzsüz ve kaygan bir yüzeye sahiplerdir.
Isı yöntemiyle birbirlerine kaynatılırlar. Bu iş için tasarlanan özel bir cihaz mevcuttur.
Montajı son derece kolaydır. Ayrıca ekonomiktir.
Hafif malzemelerdir. Taşınması son derece kolaydır. Isı ve ses yalıtımı sağlarlar.
İçme suyu tesisatlarında, kalorifer tesisatlarında, arıtma tesislerinde, bina içi ısıtma sistemlerinde ve klima sistemlerinde kullanılırlar.

Cam Elyaf Takviyeli Borular

Sıcak su tesisatlarında, ısıtma sistemlerinde ve yüksek basınçla çalışan borularda kullanılan özel bir boru türüdür.
Yalıtımlıdır. Yüksek basınçlara karşı dayanıklıdır. Standart kaynak makineleri ile birbirlerine kaynatılabilirler.
Genleşme katsayıları düşüktür. Bu yüzden sarkmazlar. Ayrıca çatlama ve kırılma riskleri son derece düşüktür.
Yüksek sıcaklıklarda normal boranlara oranla daha dayanıklıdırlar. Bu yüzden özellikle ısıtma sistemlerinde daha çok kullanılırlar.
Yosun, bakteri ve tortu oluşumuna izin vermeyen yapıdadırlar.


Alüminyum Folyolu Borular

Sıcak su taşımasında özellikle kullanılır. Yüksek sıcaklıklara karşı son derece dayanıklıdır. Alüminyum folyo kaplaması yalıtım sağlar. Montajı son derece kolaydır. Yosun tutmaz, esnektir ve kırılmaz. İçerisinde bakteri oluşumuna izin verme. Kullanım ömrü yaklaşık olarak 50 yıldır.
Hafif olması, taşıma ve stoklama kolaylığı sağlar.


Çelik Borular

Dış ortamlardaki şartlara karşı son derece dayanıklı olduklarından dolayı, içmesuyu tesisatlarında tercih edilirler. Yüksek basınç değerlerine karşı son derece dayanıklıdırlar.
Pas tutmazlar ve içlerinde bakteri üretmezler.
Isı iletimi yüksek olduğundan dolayı genel olarak sanayide ve ısıtma sistemlerinde tercih edilirler.


Bakır Borular

İletkenlikleri, yüksek korozyon dirençleri, şekillendirmelerinde kolaylıklardan dolayı ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılırlar. Özellikle klimalarda bakır borular tercih edilir. Ayrıca hijyeniktirler. Bünyelerinde bakteri ve diğer zararlı maddelerin oluşumuna izin vermezler.

Kombi Yardımcı Malzemeleri

Havlupan
Radyatör türlerinden olan havlupanlar, banyo alanlarında kalorifer tesisatının bir parçasıdırlar. Sıcak suyu banyo alanlarına taşır ve bünyelerinde toplarlar. Üzerine asılan havlu ve bornozların kurumasını sağladıkları için bu ismi almıştır.
Eski ve ağır radyatörlerin yerine şık ve hafif yapıdaki havlupanların kullanılması günümüzde tercih edilmiştir.


Panel Radyatör
Isıtma sisteminin bir parçası olan panel radyatörler, evin her yerinde ve genelde pencere altlarında montajı yapılan ürünlerdir. Kat kaloriferi ya da merkezi ısıtma sisteminin bir parçasıdırlar.
Günümüzde sıklıkla tercih edilen ve kullanılan sıhhi tesisat malzemelerinden birisidir.


Kombiler
Doğalgaz başta olmak üzere farklı yakıt türleri ile çalışan ve birçok sıhhi tesisat parçasına sahip olan ürünlerdir. Katların ısıtılması için kullanılırlar. Küçük olması ve yer kaplamaması nedeniyle günümüzde sıklıkla tercih edilen ısıtma cihazlarıdır.
Elektrikli, tek eşanjörlü, çift eşanjörlü, yoğuşmalı, hermetik ve bacalı olmak üzere türleri vardır.

Akış seti: sıcak su ihtiyacını elektronik karta iletir. Yani kombinin sıcak su modunda çalışmasını sağlar.


Diyafram-conta-membran: Kombi cihazı içerisinde bulunan 3 yollu vana grubunda bulunur. Sıcak su açıldığında devreye girer ve sıcak su switci ile elektronik kart arasındaki bağlantıyı sağlar. Böylelikle kesintisiz sıcak suyun akmasını sağlar.


Doldurma musluğu: Kombi tesisatındaki azalan suyu giderek, kombi basıncının sabit kalmasını sağlayan parçadır. Bakır ve pirinç karışımından üretilir. Başlığı ise plastiktir.


By Pass: 3 yollu vana üzerinde bulunan parçalardan bir tanesidir. Sıcak su kaloriferi için geçiş sağlamakla görevlidir.


Emniyet Ventili: Kombideki fazla basıncı düşüren ve tesisattaki fazla suyun tahliyesini sağlayan parçadır. Kombideki fazla basınç insan sağlığını tehdit edebilir.


Plaka Eşanjör: Ana eşanjörde bulunan su ile şebeke basıncını sıcak su kullanılması için üreten parçanın adıdır. Bu iki parçasının birbirine sürtünmesini engeller.


Basınç Göstergesi: Kombi tesisatı içerisinde bulunan suyun basıncını ölçer. Eğer su basıncı 2 değerinin üzerine çıkarsa, fazla olan suyun tahliye edilmesi gerekir. Eğer su basıncı 2 değerinin altındaysa kombi ateşleme yapmaz ve suyu ısıtmaz. Tüm bu uyarılar basınç göstergesi sayesinde takip edilebilir.


Kılcal Boru: Kombi tesisatındaki basınçlı suyun tesisat içerisinde dolaşmasına yardımcı olan parçadır. İnce ve uzun boru şekline sahiptir.


Üç Yollu Vana: Kombi özelliklerinden olan sıcak su ve kalorifer bölümünü birbirinden ayıran parçadır.


Genleşme Tankı: Kombi içerisindeki su ısındıkça genişlemeye başlar. Yani hacminde artış olur. Hacim olarak artan su kombi tesisatında sorunlara yol açabilir. İşte burada devreye genleşme tankı girer. Genleşme tankı sıcak sudaki hacmi dengeleyerek tesisatın ve kombinin zarar görmesini engeller. Kombi cihazının üst ve arka kısmında bulunur ve dikdörtgen ya da yuvarlak bir şekle sahiptir.

Pompa: Kombideki sıcak ve soğuk suyun tesisat içerisinde yeterli basınçta dolaşmasını sağlayan parçadır. Kombinin ısıtmasını sağlayan önemli parçalardan bir tanesidir.
Kazanlar
Yakıtlardaki kimyasal enerjiyi, ısı enerjisine çeviren tesisat türüdür. Yakıtla havayı birleştirerek bünyesinde bulunan yanma odasına doğru püskürtür. Yanma sonrasında açığa ısı enerjisi çıkar. Kazanın içindeki su ısı enerjisinin etkisiyle buharlaşır. Buhar tesisat borularıyla ısıtılması istenen alanlara doğru yönlendirilir.
İşlevlerine ve türlerine göre kazan çeşitleri aşağıda sıralanmıştır:
Dökme dilimli
Çelik
Gaz yakıtlı
Sıvı yakıtlı
Katı yakıtlı
Karşı basınçlı
Karşı basınçsız
Sıcak sulu
Kaynar sulu
Buharlı
Alev borulu
Alev duman borulu
Duman borulu
Su borulu
Yarım silindirik
Tam silindirik
Prizmatik
Hidroforlar
Basınçlama deposu olarak da adlandırılırlar. Şehir şebekesinden ya da belirli bir depodan gelen suyu belirli bir basınçla üst kotlara doğru iletirler. Genellikle şehir şebekesinden ya da su depolarından gelen suyun basıncı yeterli olmadığında kullanılırlar.
Çok katlı binalarda üst katlara da eşit basınçla suyun ulaşmasını sağlarlar. Dikey ve yatay olmak üzere iki türde üretilirler.

Bataryalar
Sıhhi tesisat ve ısıtma sistemlerinden gelen soğuk ve sıcak suyu istenilen oranda kullanılmasına olanak veren sıhhi tesisat malzemesidir. Musluğun farklı bir türüdür. Kullanıldıkları alana göre isimlendirilirler. Banyo bataryası, eviye bataryası, lavabo bataryası, duş bataryası gibi isimlere sahiplerdir.
Montaj şekline göre duvar tipi, tezgah üstü ve ankastre olmak üzere üç çeşide ayrılır.
Sıcak su ve soğuk suyun akmasını sağlayan iki batarya ağzı şeklinde olabileceği gibi, tek bir ağızdan batarya kolunun sağa ve sola çevrilmesi şeklinde de üretilirler.

Kolektörler

Bina tesisatının bir parçası olan kolektörler, su sayacından gelen suyu kullanım yerine doğru yönlendirir. Sokak ve caddelerde kullanılan türlerinde yüksek basınçta tesisat içerisinde dolaşan su, binalara ve diğer yapılara dağıtılır.
Prensipte kolektörler sıvıyı toplarlar ve ilgili alanlara yönlendirirler.
Isıtma sistemlerinde de kullanılırlar. Kırmızı renkte olanları sıcak su, mavi renkte olanları ise soğuk suyun iletilmesini sağlar.
Binaların bodrum ya da giriş katlarında bulunurlar.

Su Depoları
Suyun şehir şebekesinden yeterli basınçta gelmemesi ve yedek su bulundurma ihtiyacına istinaden kullanılan ürünlerdir. Açık havada ya da binaların bodrum katlarında bulunurlar. Bazı binalarda, binaların teras katlarına konumlandırılırlar.
Bazı su depolarında, su depolarına bağlı olarak kullanılan hidroforlar vardır. Su deposundan suyu çekerek yüksek basınçla üst katlara iletirler. Su depolarının içinde şamandıra adı verilen plastik bir parça bulunur. Bu parça suyun belirli bir seviyesinin kullanılmasını ve hidrofor ve pompa gibi cihazların boşa çalışmamasını sağlar.
Hidrofor olmadan çalışan türlerinde, suyun iletileceği alandan en az 5 metre yukarıda olmalıdır. Bunun nedeni yeterli basınçta suyu ilgili alana iletmektir. Yani yukarıda olan su deposundan, aşağıda olan suyun iletileceği alana kolay bir akış sağlamak amaçlanır.

Yağmursuyu Drenajları
Çatı süzgeçler, sıhhi tesisat drenaj sisteminin bir parçasıdır. Toplam alanın hesabı yapılarak %50 oranında alana dağıtılır. Yağmursuyu drenajlarının verimli çalışabilmesi için alanda belirli bir eğimin olması ve eğimin de yağmursuyu drenajlarına doğru verilmesi gerekir.
Plastik ya da metalden üretilirler. Plastik drenaj borularının başında yer alırlar. Çatı etrafında döşenen yağmursuyu drenaj elemanlarına çatı oluğu adı verilir. Teras alanlarında bulunan yağmursuyu süzgeçlerine benzer bir işleve sahiplerdir.

Sıhhi Tesisatın Önemi
Suyun depolanması, temin edilmesi, konutlara ve işyerlerine ulaştırılması, ısıtılması ve yumuşatılması gibi toplumun ihtiyaçlarının karşılanması sıhhi tesisat ürünleri sayesinde olmuştur.
Suyun sağlıklı bir şekilde ihtiyacı olan insanlara ulaştırılması önemli bir konudur. Eskiden insanlar kuyu suyundan yararlanıyor, içme ve kullanma sularını kuyulardan temin ediyorlardı. Arıtılmayan suyun içerisinde ise birçok bakteri ve mikrop bulunuyordu.
Bu mikrop ve bakteriler insanların hastalanmalarına ve hatta çoğu zaman ölmelerine neden oluyordu.
Modern sıhhi tesisat malzemelerinin kullanılması ile birlikte, insanlar sağlıklı ve temiz suya kavuşmuş, hastalanmaktan ve ölmekten kurtulmuşlardır.
Aynı zamanda suya yabancı maddelerin karışması engellenmiştir. Modern sıhhi tesisat malzemeleri sayesinde ısınma ve temizlenme gibi temel ihtiyaçlar kolay bir şekilde temin edilmiştir.
Pissu ve drenaj sistemleri sayesinde kirli sular, insanların sağlığını tehdit etmekten çıkmış ve kolaylıkla başka alanlara tahliye edilmiştir.
Yaz aylarında serinleme daha kolay hale gelmiş, kış aylarında konforlu ısınma sağlanmıştır.
Sanayinin ve toplum refahının gelişmesinde de sıhhi tesisat malzemeleri önemli bir yere sahiptir. Tıpkı yolların gelişmesi ile birlikte ticaretin de gelişmesi gibi sıhhi tesisat malzemelerinin teknolojiye uyumlu hale getirilmesi ve ürün çeşitlerinin ihtiyaçlar doğrultusunda çoğalması, toplumun daha rahat bir yaşama kavuşmasını sağlamıştır.
Sıhhi tesisat malzemeleri insan ömrünün de uzamasına yardımcı olmuştur. Birçok hastalık içme sularından insanlara bulaşıyordu ve bu hastalıklar toplum üzerinde ciddi hasarlara neden oluyordu. Sıhhi tesisat ürünleri suyun temiz kalmasını sağladı.
Arıtma sistemleri sayesinde pissular kullanılabilir hale getirildi. Sanayi alanındaki birçok gelişme, sıhhi tesisat ürünleri sayesinde gerçekleşmiştir.
İnsanların soğuktan donması, sıhhi tesisat malzemeleri sayesinde önlenmiştir.

Sıhhi Tesisat Malzemeleri Toptan Fiyatları
Toptan olarak satın alınan ürünler her zaman için perakende olarak satın alınan ürünlerden daha hesaplıdır.
Toptan ürün satın almayı tercih edenler, sıhhi tesisat işi yapan firmalar ve inşaat firması sahipleridir.
Sıhhi tesisat ve inşaat firmaları tarafından farklı ebatlarda ve kalite standartlarında toplu ürün talep edilebilmektedir. Üreticiler ise talep ve ihtiyaca göre toptan ürün satışı yaparlar.
Toptan ürün almanın en büyük avantajı, stok maliyetini düşürmesidir. Toptan alınan firmadaki depodan bir seferde malzemeler alınır ve kullanılacakları yerlere taşınırlar.
Fikir vermesi açısından toptan satış yapan bu sitedeki bağlantıyı, https://www.toptantesisat.com/ incelemeniz yararlı olacaktır.

Su Tesisat Malzemeleri İsimleri PDF
Sıhhi tesisat malzemeleri olarak hangi ürünlerin kullanıldığını bilmeniz ve fikir edinmeniz açısından,
https://www.prefi.com.tr/pdf/PrefiUrunlerListesi_Bolum4_SihhiTesisat.pdf bu bağlantıdaki PDF uzantılı dosyayı incelemeniz yararlı olacaktır.
Ayrıca, https://www.merkezsutesisati.com/siva-alti-su-tesisat-malzemeleri/ bağlantısındaki yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Yukarıda verdiğimiz linklerde plastik su tesisat malzemeleri isimleri ve daha fazlasını bulabilir ve inceleyebilirsiniz.

Sıhhi Tesisat Malzemeleri Toptancıları Ankara
Büyük şehirlerde güvenilir ve hesaplı malzeme satan sıhhi tesisat toptancılarını bulmak oldukça önemlidir. Yüklü miktarda malzeme satın alan müşteriler, zarar etmemek adına toptancı seçimini iyi yapmalıdırlar.
İnternet üzerinden yapılacak araştırma ile en kaliteli ve en hesaplı sıhhi tesisat malzemelerini satan toptancıları bulmak mümkündür.
Günümüzde internet üzerinde her şey bulunabilir. Ayrıca internet üzerinden yapılacak araştırma daha kolay ve güvenilirdir. Toptancıların web siteleri incelenerek, haklarında yapılan yorumlar incelenerek, en hesaplı ve kaliteli malzemeleri satın almak mümkündür. Bizlere whatsApp üzerinden istediğiniz ürünlerin detaylarını ileterek fiyat sorabilirsiniz. Ürünlerin temini konusunda sizlere en hızlı şekilde yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

 

Bizleri instagram hesabımızdan takip edip güncel paylaşımlardan haberdar olabilirsiniz; https://www.instagram.com/merkezsutesisati/

0 0 oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x
Whatsapp
Call Now Button