Tuvalet tıkanıklığı, özellikle yaz aylarında birçok kişinin başına dert açan ve sıklıkla yaşanan bir durumdur. Tıkanıklıktan kaynaklanan kötü koku ise hem fizyolojik, hem de psikolojik sağlığı tehdit eder. İnsanlar kötü kokudan hoşlanmazlar, kaynağı nereden gelirse gelsin.

Tuvalet neden tıkanır biliyor musunuz?

Bu yazımızda tuvaletlerin ve ona bağlı giderlerin neden tıkandığından ve çözüm yollarından bahsedeceğiz. O zaman başlayalım.

Bina Gideri Tıkandı Ne Yapmalısınız?

Toplayıcı ve binalardaki atık suları alan kanalizasyon borularının hesabı yapılırken, her dairede ortalama 5 kişiden oluşan ailenin yaşadığı varsayılır. Yani hesap yapılırken 5 kişiden 24 saat boyunca kanalizasyon borularına gönderilen atık göz önüne alınır.

Türkiye şartlarında evsel atık miktarı aşağıdaki formüle göre hesaplanır.

Kişi sayısı x kişi başına günlük su miktarı x 2

Yukarıdaki formülde kişi başına günlük su miktarı 0,2 m3’tür. 2 ise kullanılan içmesuyu miktarının iki katını yani oluşan atıksu miktarını ifade eder. Formüle göre basit bir hesap yapacak olursak:

5 x 0,2 m3  x 2 = 2 m3/gün gibi bir değer ortaya çıkar.

Yani 5 kişilik ailenin günlük atık su miktarı 2 m3/gündür. Bu değer yalnızca 1 daireden gelen miktardır.

14 daireden oluşan bir bina olduğunu var sayarsak; 14 x 2 m3/gün = 28 m3/gün, bir binadan gelen ortalama atık su değeridir.

Bunları neden anlatıyoruz? Çünkü 1 günde bir binadan gelen atık su miktarının tıkanmaya nasıl sebep olduğunu anlatmak için.

Tıkanma ise yukarıdaki hesaplamış olduğumuz miktarın aşılması ile ortaya çıkar. Yani kanalizasyon borusunun hacminin kaldırabileceğinden fazla miktarda atık, tıkanmaya neden olur. En çok karşılaşılan tıkanma nedenlerini aşağıda sıralayalım:

Görüldüğü üzere yukarıdaki nedenlerden dolayı bina giderleri tıkanmaktadır. 14 daireden bu şekilde cisim geldiğini düşünürsek, tıkanmanın nedenini daha iyi anlayabiliriz.

Tuvalet Neden Taşar?

Tuvalet neden taşar sorusunun cevabını, yukarıda vermiş olduğunu bilgiler ışığında açıklayabiliriz. Konunun başında yapmış olduğumuz atık su hesabına göre kanalizasyon boru çapları belirlenir.

Genel olarak bina içlerinde kullanılan pimaş boruların çapı 150 milimetre olarak hesaplanır. Bina dışındaki boru çapları ise civarda bulunan bina ve daire sayısına göre farklılık gösterir. Ancak ortalama olarak birçok yerde, 200 milimetre çapından başlayarak boru kullanımı gerçekleştirilir.

Daha kalabalık nüfuslu olan yerlerde boru çapları da yükselmektedir. Kolektör adı verilen ve birçok atık su borusunun birleşimini sağlayan toplayıcı hatların çapı daha büyük olur.

Kanalizasyon borularında meydana gelen tıkanmalar sonucunda, tuvalet alanlarında taşma meydana gelir. Nedeni ise tıkanıklıkların tespit edilmemesi ve giderilememesidir.

Tıkanıklık binanın atık sularını gideren kanalizasyon borularında ya da bina içindeki pimaş borulardan kaynaklanıyor olabilir. Her iki durumda da tıkanıklığın tam olarak yeri tespit edilmeli ve zaman kaybetmeden tıkanıklık giderilmelidir.

Lavabo Tıkandı Su Gitmiyor

Birçok binanın atık su boruları, birbirleriyle bağlantılıdır. Aslında en sağlıklı olanı tuvalet, banyo ve mutfak alanlarındaki pimaş boruların ayrı bir şekilde sistemleştirilmesidir.

Mutfak ve banyo ya da tuvalet borularının birbirleriyle doğrudan bağlantılı yapılması, tıkanıklık sorunlarının sürekli yaşanmasına neden olur. Eski binalarda ne yazık ki bu durum mevcuttur.

Yeni binalarda ise sistem ayrı çalıştırılır.

Lavabo tıkandı su gitmiyor sorununun nedenlerinden birisi de yukarıdaki anlattıklarımızdır. İkinci nedenler, aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:

Tuvalet Tıkanıklığı Giderme Evde Uygulanacak Yöntemler

Eğer tuvaletinizde tıkanıklık meydana gelmişse, öncelikle uygulayacağınız bazı yöntemlerle tıkanıklığı giderebilirsiniz. Ancak 50 santimetre ya da en fazla 1 metre derinlikteki tıkanıklıkları giderebilirsiniz. Daha derinde olan tıkanıklıkların giderilmesi, profesyonel tesisatçıların işidir.

Aşağıda anlatacağımız yöntemleri bu kapsamda değerlendirirseniz, daha sağlıklı olur.

Pompa ile Tıkanıklık Giderme

Tuvalet açma pompası ile hem alaturka, hem de alafranga türündeki tuvaletlerde meydana gelen tıkanıklıkları giderebilirsiniz. Pompayı etkili bir şekilde kullanabilmeniz için her iki türdeki tuvalet giderlerinin içinde bir miktar su bulunmalıdır. Burada yapacağımız işlem, vakum etkisidir. Pompayı güçlü bir şekilde gidere bastırın, birkaç saniye bekletip çekin. Bu şekilde derinde olmayan cisimler yukarıya çıkacaktır. Daha sonra bu cisimleri çıkarıp almalısınız.

Askı Teli ile Tıkanıklık Giderme

En çok kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Pompa ile giderilemeyen tıkanıklıkların açılmasında kullanılır. Askı telini düğüm yerinden çözün. Kanca kısmı sabit kalmak üzere, uzun bir tel elde edeceksiniz. Kanca kısmını tuvaletin içerisine yerleştirin ve ileri geri hareket ettirin. Bir diğer yöntemde ise askı telini tamamen açın. Telin ucuna bez parçası bağlayın. Gidere doğru yerleştirin ve ileri geri hareket ettirin. Her iki yöntemde de tıkanıklık giderildiğinden emin olmak için sifonu çekin.

Kimyasalların Kullanılması

Bir diğer gider açma yöntemi ise kimyasal maddelerin kullanılması ile elde edilir. Marketlerden temin edeceğiniz porçöz tarzı kimyasalları kullanarak, tıkanıklıkları giderebilirsiniz.

Bir diğer kimyasal ise karpittir. Ancak karpit kullanımı tehlikelidir. Bazı önlemleri almanız gerekir.

Bu tür kimyasalları, ürün etiketinin üzerinde belirtilen miktar kadar gider alanlarına dökersiniz. Bir süre bekledikten sonra yaklaşık olarak 2 litre kadar kaynar su eklersiniz. Tıkanıklık giderilene kadar işleme devam edersiniz. Ancak birkaç denemeden sonra hala tıkanıklık giderilmemişse, sorun daha büyüktür. O zaman profesyonel yardım almanız gerekir.

İstanbul Tuvalet Açma İşlemleri: Profesyonel Yaklaşım

İstanbul tuvalet açma firması olan Merkez Tesisat, tuvalet neden taşar sorusuna cevap veriyor. Evde kullandığınız yöntemlerle tıkanıklıkları gideremediyseniz, bizleri arayabilir, sorununuzu en kısa yoldan çözebilirsiniz.

Elimizde bulunan robot kamera gibi cihazlarla tıkanıklığın tam olarak yerini saptamakla işe başlıyoruz. Daha sonra tıkanıklığa neden olan cismin türüne göre elimizde bulunan güçlü makinelerle müdahale ediyoruz.

Eğer sert bir cisim tıkanıklığa neden olmuşsa, parçalayıcı aparatlarla cismi küçük parçalara ayırıyoruz. Daha sonra basınçlı su ile gider borularını temizliyoruz. Böylece yüzeye yapışıp kalan maddeleri de temizlemiş oluyoruz.

Gider Açma Nedir?

Bina içinde ve dışında bulunan tesisat borularındaki tıkanıklığın giderilmesi işlemine, gider açma denir.

Tıkanıklıkların zamanında giderilmemesinden dolayı maddi ve manevi zararlara uğrayabilirsiniz. Düşünün ki tuvalet ya da banyo alanını kullanamıyorsunuz. Tıkanıklıktan dolayı evin içine kötü kokular yayılmış. Özellikle yaz aylarında bu koku dayanılmaz hale gelecektir ve psikolojinizi etkileyecektir.

Tıkanıklığa zamanında müdahale edilmediğinde bu durum tüm binayı etkileyecektir.

Taşan tuvalet alanları yüzünden, evdeki bazı eşyalar da zarar görmektedir. Tüm bu sorunların çözümü basittir. Merkez Tesisat olarak bizleri aramanız ve yardım istemeniz yeterli olacaktır. İstanbul ilinin her yerine profesyonel hizmet sağlıyoruz. Tıkanıkları kısa sürede gideriyoruz.