Kesinlikle birçok kişinin başına üst kattan su damlıyor veya üst kattan su sızıntısı sorunu bir ya da birkaç defa gelmiştir. Üst kattan su damlaması gerçekten de sinir bozucu bir durumdur.

Genelde banyo ve tuvalet alanlarında karşılaşılan bu sorun, son zamanlarda yerden ısıtma sistemlerinin yaygınlaşması ile birlikte, evlerin tüm odalarında da yaşanmaya başladı.

Üst kattan neden su damlar biliyor musunuz? Böyle bir sorunla karşılaştığınızda ne yapacağınızı biliyor musunuz? Bu yazımızda aklınıza takılan tüm soruları yanıtlayacağız.

Merkezi Tesisat firması olarak, meslek hayatımızda birçok su sızıntısı ve üst kattan su damlaması sorunu ile karşılaştık. Tecrübelerimize dayanarak diyebiliriz ki tüm bu sorunların tek bir nedeni var. Borularda meydana gelen arıza. Üstelik yalnızca soğuk su borularında da değil, sıcak su borularında da sıklıkla bu tür sorunların yaşanabildiğini gördük.

Borularda meydana gelen arızalardan en çok yaşananı ise soğuk ve sıcak su tesisat borularındaki çatlaklardır. İlk başlarda borularda kılcal düzeyde yani gözle görünmeyen küçüklüklerde çatlaklar meydana geliyor. Suyun iç basınç etkisinden dolayı zamanla bu çatlaklar büyüyor ve su sızıntısı meydana geliyor. önlem alınmadığında çatlaklar o kadar büyüyor ki, sonunda tesisat boruları dayanak noktalarından kırılıyorlar ve su sızıntısı daha büyük boyutlarda gerçekleşiyor.

Hemen Servisi Ara +90534 697 49 57

Peki ya, tüm basınç testleri yapılan ve en az birkaç yıl garantisi olan plastik bazlı su borularında neden çatlak meydana gelir? Bu sorunun yanıtını birkaç nedeni sıralayarak verebiliriz:

Alt Kata Su Sızması Temiz su

Yukarıdaki başlık altında sıraladığımız tüm bu nedenlerden dolayı, alt kata su sızması durumu meydana gelebilir ve su kaçağı tespiti hizmeti almanız gerekir.

Tesisat borularının zarar görme derecesine göre sızma durumu az ya da çok olabilir. İlk başlarda fark edilmeyebilir. Betonun geçirgenlik derecesine göre su zamanla alt katın tavanında birikinti şeklinde gözlemlenir. Daha sonra aşağı zemine damlalar halinde su akmaya başlar.

Genelde tuvalet ve banyo alanlarında temiz su boruları döşeli olduğu için bu alanların alt kat tavanına gelen bölgelerde su sızıntısı görülür.

En üst katta meydana gelen terleme, su sızıntısı ile karıştırılmamalıdır. Çünkü bu bölgelerde meydana gelen terlemeler sıcaklık farkından dolayı meydana gelir.

Zamanla sıvaların dökülmesiyle alt katta sızıntı olduğu anlaşılır. Bu durumda üst katta oturan kişi mutlaka uyarılmalıdır ve bir anca önce sızıntının giderilmesi için tamirat yaptırılmalıdır.

Son zamanlarda yeni yapılan binalarda yerden ısıtma sistemi benimsenmiştir. Aslında bu sistem, diğer ısıtma sistemlerine göre daha avantajlıdır. Ayrıca yüksek oranda tasarruf bu sistem sayesinde sağlanabilmektedir. Ancak her sistemde olduğu gibi bu sistemde de bazı sorunlar yaşanabilmektedir.

Yerden ısıtma sisteminde kullanılan borular incedir. Dolayısıyla en küçük basınç değişimlerinde zarar görebilir, kırılabilir ya da çatlayabilir. İşin kötü tarafı bu borular tüm dairenin her yerine döşenmektedir. Yani odanın bir yerinde bulunan boruda sorun olabileceği gibi, birden fazla odada döşeli bulunan borularda da sorunlar meydana gelebilir.

Eğer ki yerden ısıtma sistemine sahip olan bir daireniz varsa ve alt kattaki komşunuz şikayet etmişse, mutlaka ciddiye almanız gerekir. Yani düşünün ki alt kattaki komşunuzun tüm odalarının tavanlarında su sızıntısı var.

Yerden ısıtma sistemlerinde kolay kolay sorun yaşanmaz. Ancak bazı nedenlerden dolayı, tesisat borularında kırılma ve çatlamalar görülebilir. Bu nedenlerden bir tanesi de yanlış işçiliktir. Boruların döşenmesi sırasında boru zarar görmüş olabilir ve bu durum ilk başlarda fark edilmemiş olabilir.

Alt Kata Su Sızması Pis su

Daireye üst kattan su akıyor sorunu yalnızca temiz su borularında gözlemlenmeyebilir. Tuvalet ve banyo alanlarında bulunan atık su pimaş borularında meydana gelen sorunlardan dolayı da alt kata su sızması durumu gözlemlenebilir.

Peki ama temiz suyla bu durum nasıl ayırt edilir?

Aslında pissu borularından kaynaklı sızma durumunu fark etmek ve temiz su sızıntılarından ayırt etmek oldukça kolaydır. Üst kattan su sızıntısı Banyo ya da tuvalet alanlarında meydana gelen pis kokudan bu durum anlaşılabilir. Ancak pis kokuyla birlikte tuvalet ve banyoların tavanlarında su sızıntısı belirtilerinin de gözlemlenmesi gerekir. Çünkü bu alanlardan gelen her kokunun nedeni, üst kattaki boru çatlağı ya da kırığı olmayabilir.

Bazı durumlarda havalandırma boşluklarından da kötü koku gelebilir ve önce bu koku tuvalet ve banyo alanlarında hissedilir.

Atık su borularında meydana gelen kaçak ya da sızıntılar daha kötüdür. Bir an önce tamir edilmesi ve giderilmesi gerekir. Çünkü tamir edilmezse, dayanılmaz kötü kokunun yanı sıra, insan sağlığını tehdit edecek durumlarında meydana çıkmasına neden olurlar.

Kısa bir sürede ortaya çıkan sorunlar, uzun bir süre fark edilmeyen sorunlardan daha iyidir. Çünkü erken fark edilmişlerdir ve daha kısa sürede tamir edilme imkanları vardır.

Merkez Tesisat olarak pissu borularında meydana gelen arızaları, nokta atışı ile tespit ediyoruz. Tamir işlemlerini de kısa sürede ve en az kırım olacak şekilde gerçekleştiriyoruz. Yalnızca sorunun olduğu yerdeki fayans ya da karoyu kırıyoruz ve sorunu giderdikten sonra, eğer yedekte ürününüz varsa tamir işlemini gerçekleştiriyoruz. Dilerseniz elimizde bulunan ürünlerle de tamir yapabiliyoruz.

Daireye Üst Kattan Su Akıyor Nereye Şikayet Edilir?

Tavandan su akıyor ne yapmalıyım sorusuna birkaç maddede cevap verilebilir. Böyle bir sorunla karşılaşmışsanız, konut sigortası zararınızı karşılayacak ve tamir masraflarını üstlenecektir.

Üst kattaki komşunuzla konuşarak ve anlaşarak, üst kattan su sızıntısı probleminden bahsedip zararınızın karşılanmasını talep edebilirsiniz.

Eğer tüm bu girişimlere rağmen sorun çözülmemişse, site yöneticisine sorunu bildirmeniz ve çözüm bulmasını istemeniz gerekir.

Bir diğer çözüm ise sulh hukuk hakimliğine başvurmaktır. Yani tüm çözüm yolları tükendiğinde mahkemeye başvurmanız gerekir. Bu konuda emsal niteliğinde olacak Yargıtay kararları vardır. Tabi ki öncelikle komşunuza noterden ihtarname çekmeniz yararlı olacaktır. Çünkü ihtarname yasal bir uyarıdır. Eğer komşunuz bu uyarıya cevap vermezse, mahkemede bu durum sizin lehinize olacaktır.

Uğradığınız zarardan dolayı maddi ya da manevi tazminat talep edebilirsiniz. Bu durumda mahkemenin vereceği karar göre tazminat almaya hak kazanabilirsiniz.

Etkili olmasa da bir diğer yöntem de zabıta görevlilerine haber vermektir. Bu gibi durumlarda daire sahibi uyarılır. Uyarıldığı halde tamirat işlemini gerçekleştirmemişse ya da uğranılan zararı karşılamamışsa, cezai işlem uygulanabilir.

Ancak mahkeme kesin ve garantili yöntem olarak görünüyor.

Su Sızması için bizimle iletişim‘e geçebilirsiniz.

 

Bizleri instagram hesabımızdan takip edip güncel paylaşımlardan haberdar olabilirsiniz; https://www.instagram.com/merkezsutesisati/