Şehirde yaşayan birçok kişinin hayali köye yerleşmektir. Ancak köy evi ısıtma sistemleri olmadan, hayalinizi gerçekleştiremezsiniz.

Çünkü insanların en temel ihtiyaçlarının karşılanması gereklidir. Mesela karnınız doymadan yaşayamazsınız. Ya da güvenlik olmadan karnınızı doyuramazsınız.

Şöyle düşünün: Şehirde kolay bir yaşam var ve belirli bir konfora alışmışsınız. Mesela sizin için şehirde yaşayan insanlar, kıyafet ve yiyecek üretiyor. Doğada olsanız, margarin ya da pizza alamazsınız. Kendinizin yapması gerekir.

Isınma olayı da böyledir. Köyde bir ev almayı ve yerleşmeyi düşünüyorsanız, ısınma birinci önceliğiniz olmalı.

Peki ama ısınma olayını nasıl çözeceksiniz?

Bu konuda sizlere fikir vermesi açısından kapsamlı bir araştırma yaptık ve köy evlerinde kullanılabilecek ısıtma sistemleri hakkında sizleri bilgilendirmek istedik.

Toplanın o zaman başlıyoruz!

 

Sobalı Kalorifer Sistemi

Sobalı kalorifer sistemi denilince birçok kişi ne anlama geldiğini bilmeyebilir. Çünkü birçok kişi sobalı evlerde ısınmanın yalnızca tek bir odada gerçekleştiğini bilir. Gerçekten de tek bir soba ile kışı tek bir odada geçirmek zorunda kalırız.

Muhtemelen köyde soba kullanacaksanız, tek bir odadan dışarı adımınızı atamayacaksınız. Çünkü diğer evin geri kalanı oldukça soğuk olacak.

Peki ya sobalı kalorifer sistemi olunca ne değişecek?

Tabi ki tüm odalar eşit bir şekilde ısınacak ve evinizin her yerinde rahatlıkla kışın en soğuk zamanlarında bile oturabileceksiniz.

Sobalı kalorifer sisteminde, tıpkı kat kaloriferinde olduğu gibi petekler vardır. ısı hesabı yapıldıktan sonra tüm odalara yeterli büyüklükte petek yerleştirilir. Peteklere bağlı olan tesisat sistemi, iki adet sıcak su kazanına bağlıdır. Sıcak su kazanı ise sobaya bağlıdır. Sobadan aldığı ısıyla kazandaki sular ısınır ve sisteme verilir. Böylece her odanın eşit derecede ısınması sağlanır.

Sobalı sistemde soba salon, mutfak ya da odalardan birisine koyulabilir. Sıcak su kazanları ise uygun olan bir alana yerleştirilebilir.

Bu sistemlerde kesinlikle patlama tehlikesi yoktur. Çünkü sisteme bağlı genleşme tankı vardır. Genleşme tankı, sistemde meydana gelen fazla basıncı alır.

Sobalı kalorifer sisteminde ısı istenilen dereceye ayarlanabilir. Hava ayar kelebeği ve çıkış kelebekleri ile ısı derecesini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Soba yandığı sürece suyun sıcaklığı da aynı kalacaktır. Evinizdeki sobaya ne kadar sıklıkta kömür ekliyorsanız, bu sistemde de aynısını yapacaksınız.

Soba sisteminde 6.000-7.000 Kcal/h ısı kalori değerine sahip tozsuz kömürleri kullanılmalıdır. Ya da meşe palamut odunları da tercih edilebilir.

Bu sistemde kullanılan borular bakırdan yapılırsa su kaçağı tespiti gibi problemlerlede karşılaşmazsınız.

Alternatif Ev Isıtma Sistemleri

Köy evi ısıtma sistemi olarak alternatiflerden yararlanabilirsiniz. Mesela rüzgar ve güneş enerjisine bağlı olarak çalışan sistemler hem ucuz, hem de çevrecidir. Gerçi bu tarz sistemler yeni olduğu için ilk yatırım maliyeti biraz pahalı olacaktır. ancak 6-7 yıl gibi bir sürede yatırımınızı amorti edebileceksiniz.

Yeni Nesil Isıtma Sistemleri

Yeni çıkan yalıtım malzemeleri özellikle köy evlerinde ısınmaya büyük katkılarda bulunacaktır. Mesela yalıtım boyaları ve yalıtım köpükleri gibi. Yine de harici olarak bir ısınma kaynağı da kullanmanız gerekecektir. Yeni nesil ısıtma sistemleri ile köy eviniz sıcacık olacak.

Isı Pompası ile Isınma

Isı pompası ile ısınma güzel de, diğer sistemlere göre çok pahalı! Tabi ki temizliği de var. Yine de biz tercih edenler için bu sistemden biraz bahsedelim.

Isı pompaları, %25 elektrik enerjisiyle, %75 doğadan aldığı enerjiyle çalışır. %100 ısıtma enerjisi üretir. 100 yıldan bu yana kullanılan bir sistemdir. Ancak biraz fazla elektrik tükettiğini belirtelim.

Isı pompaları buzdolabı ile aynı prensipte çalışır. Yalnızca soğutma işleminin tersini yapar. Isı pompası: hava, su ve topraktan aldığı ısıyı ev sıcaklığına yükseltir. Tabi ki çoğunlukla havadan yararlanır. Bir de elektrik enerjisinden…

Isı pompası satın almayı tercih edecekseniz; 8,11 ve 15 kW kapasite seçeneklerinden birisini alabilirsiniz.

Yeni nesil ısıtma pompaları A++ enerji sınıfına sahiptir. Ancak yine de diğer ısıtma sistemlerinden daha fazla elektrik tüketirler. Bunu da belirtmeden geçmeyelim.

Yerden Isıtma Sistemi

Köy evi ısıtma yöntemlerinden birisi de yerden ısıtmadır. Aslında yerden ısıtma sistemi tamamen boru geçişleri ile alakalıdır. Yoksa ısınma için kullanılan cihazlar aynıdır.

Sistem tam olarak şöyle çalışır. Müstakil evlerde ya da dairelerde, döşeme betonunun üstüne şap betonu atılır. Şap betonu atılmadan önce de, zemine soğuk ve sıcak suların geçtiği borular döşenir. Tüm bu borular kollektör adı verilen bir panoda toplanır. Kollektördeki borular ise ısıtma cihazına bağlanır. Yani ister sobalı sistem olsun, isterse kat kaloriferi sistemi, tüm borular zemin altına döşenmişse, sistemin adı yerden ısıtma sistemidir.

Yerden ısıtma sisteminin en büyük avantajı, yüksek miktarda ısı sağlamasıdır. Dezavantajı ise herhangi bir boru patlaması ya da boruda meydana gelen çatlakta, döşemenin kırılmasını gerektirmesidir. Aslında tüm boru sistemi zarar görmeyecek ve uzun süre kullanım amaçlı döşenir. Ancak herhangi bir arızada zeminin yüksek miktardaki su yüzünden zarar görmesi riski vardır. ayrıca daha önce de belirttiğimiz gibi arızanın olduğu yerin kırılması ve sonrasında yeniden tamir edilmesi gerekir.

Merkezi Sistem Hakkında Bilmedikleriniz

Merkezi sistem, alternatif ev ısıtma sistemleri dahilinde değerlendirilebilir. Aslında site, rezidans, sanayi yapıları gibi alanlarda tercih edilir.

İyi de, köy evleri ne alaka diye soracaksınız.

Şimdi düşünün ki köyde birçok hane var. Yani sizin gibi düşünen ve köye yerleşen birçok komşunuzun olduğunu düşünün. Her bir hanenin ayrı bir ısıtma sistemi yaptırması yerine, merkezden ısının geldiği bir sistemin olması daha iyi olmaz mı?

Hem de maliyet olarak da daha düşük bir bedele mal olacaktır.

Sistem tam olarak şöyle çalışır.

Kaç hanenin ısınma ihtiyacı karşılanacaksa hesap yapılır. Merkezi sistemin yer alacağı bina, boru sayısı ve kazan boyutu yapılan hesaba göre belirlenir. Daha sonra merkez binadan, hanelere boru hattı döşenir. Sıcak ve soğuk suları taşıyan boru hatları, şehir şebekesinden beslenecektir.

Aslında bize göre en ekonomik ve en iyi köy evi ısıtma sistemleri arasında yer alır. Tabi ki bir diğeri de yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanıldığı ısıtma cihazlarıdır.

Merkezi sistem yakıt tankı; kömür, doğalgaz ya da mazot gibi yakıtlarla çalışır. Doğal olarak köy yerlerinde doğalgaz olmayabilir.  Mazot ise tehlikeli bir yakıt türüdür. Bizce en ekonomik ve güvenli yakıt türü kömürdür. Yüksek kalitede kömür satın alarak, yaz kış sıcak su ve ısınma ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Isınma merkezi hanelere uzakta olacağı için temizliği de dert etmenize gerek kalmaz. Normalde bildiğiniz üzere kömürle ısınmanın sıkıntılarından birisi de kirliliğidir.

Peki ya hesabı kim ödeyecek? Diye soruyorsunuz J

Her hanenin girişine pay ölçer adı verilen bir sayaç takılır. Böylece kim ne kadar yakıt harcamış ortaya çıkar. Pay ölçerden elde edilen veriler doğrultusunda satın alınan kömür, odun ya da yakıt bedeli hanelere paylaştırılır.

Merkezi ısıtma sisteminde de döşenen borular hanelerdeki peteklere bağlanır. Yani bu sistemde de kat kaloriferinde olduğu gibi alüminyum petekler kullanılır. Ne kadar petek kullanılması gerektiği, ısı hesabı yapılarak ortaya çıkarılır. Evlerdeki yalıtım da dahil olmak üzere, pencere sayısı ve eşya oranı dikkate alınır.

Yapılan hesapta ne kadar ısı kaybı olacağı ve bu ısı kaybının nasıl geri kazanılacağı belirlenir. Hesaba göre de petek ölçüleri ve sayısı ortaya çıkar. Petekler genelde pencere altlarına yerleştirilir. Bunun nedeni pencereden gelen soğuk havanın, peteklerden yükselen sıcak hava ile kesilmesi ve ısının dengelenmesidir.

Böylece ısı kaybı ortadan kaldırılmış olur.

Merkezi sistemin hiçbir tehlikesi yoktur. Ancak başında bakımını yapacak, basınç düzeyini ayarlayacak ve yakıtını verecek bir görevlinin olması gerekir. Bir de sistemde dolaşan suyun düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Çünkü köyde alacağınız suda yüksek miktarda kireç olabilir. Kireçlenme kısa bir sürede sistemin tıkanmasına neden olacaktır.

Ayrıca petekler de dahil olmak üzere düzenli olarak senede iki defa temizlik işlemi yapılmalıdır.

Müstakil Evlerde Isınma

Köyde bir eviniz varsa aynı zamanda bu ev müstakildir. Şehirde çok az müstakil ev var. Ama mantık aynıdır. Müstakil evlerde ısınma birçok zaman sorun olabilir. Çünkü altında, üstünde ya da yanında herhangi bir yapı yoktur. Çünkü yapılar biraz da birbirlerinden aldıkları ısıyı kullanırlar.

Hepimiz orta katlardan ev almak isteriz. Nedeni ise orta katlardaki dairelerin, üst ve alt kattaki dairelerin ısısından yararlanmasıdır. Aynı zamanda güney cephe olmasını isteriz. Çünkü güneş, ülkemizde güney cepheden daha çok ısısını yansıtır.

Müstakil evlerde her yönden güneş alabilmek mümkündür. Tabi ki etrafında güneş ışınlarını engelleyecek herhangi bir yapı yoksa…

Güneş faktörünü bir yana bırakırsak, müstakil evlerde iyi bir yalıtımın olması gerekir. Yoksa hangi ısıtma sistemi kullanılırsa kullanılsın, yeterli bir ısınma sağlanamayacaktır.

Yani müstakil evlerde ısınma daha çok yalıtımla ilgilidir.

Prefabrik Ev Isıtma Sistemleri

Eğer köyde hazır bir eviniz yoksa ve ev yaptırmakla uğraşmak istemiyorum, benim o kadar zamanım yok diyorsanız, o zaman prefabrik yapılar tam da size göre…

Ancak prefabrik ev ısıtma sistemleri hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Birçok prefabrik ev çelik ya da galvaniz malzemesinden yapılırlar. Duvarları ise sandviç panel şeklindedir. Yani iki katmanlı duvar arasında yalıtım malzemesi vardır.

Ancak soğuk iklime sahip olan bölgelerde, biraz daha kalın duvarlı olanını tercih etmeniz gerekir. Mesela sıcak iklime sahip olan bölgelerde 20 cm duvar kalınlığı yeterli olacaktır. soğuk iklime sahip olan bölgelerde ise 30-40 cm duvar kalınlığının olması gerekebilir.

Prefabrik evlerde:

Sağlayabilirsiniz. Bu ısıtma sistemlerinden herhangi birisini seçebilirsiniz. Ancak maliyet açısından soba ile ısınma daha ekonomik olacaktır. Doğalgaz her yerde bulunmayabilir. Klima ise çok fazla elektrik harcayacağından maliyetli olabilir. Yerden ısıtma sisteminde ise soba ya da kat kaloriferi gibi araçlar kullanılabilir.

Verimli bir ısınma istiyorsanız, satın almak istediğiniz prefabrik evlerin çatı ve duvar yalıtımlı olmasına dikkat edin. Ürünü satın almadan önce tüm özelliklerini araştırın. Bu konuda isim yapmış firmalardan ürün satın almanız yararlı olabilir.

 

Merkezi sistemde dahil olmak üzere tüm ısınma sistemlerinizde tıkanıklıkları gideriyor ve düzenli bakım hizmeti sağlıyoruz. Fiyat ve diğer bilgiler için Merkez Tesisat firması ile irtibata geçebilirsiniz.

Whatsapp
Call Now Button