Petek Temizleme

Petek Temizleme

Petek temizleme işlemi, kış aylarına girmeden önce mutlaka yaptırılmalıdır. Doğası gereği, kış aylarında kullanılan petekler tıkanırlar. Tıkanıklığın sebebi ise şebekeden gelen sulardır.

Eminiz ki birçoğunuz düzenli olarak temizlik ya da bakım yaptırmadığınız için peteklerinizden yüksek verim alamıyorsunuzdur.

Aslında evinizde kullandığınız her cihaz için bu durum geçerlidir. Mesela masa üstü bilgisayarınızı bile senede bir defa temizletmeniz gerekir. Özellikle kasada bulunan soğutucu fanlar, ortamdaki tozu içerisine çeker ve bilgisayarın aşırı derecede ısınmasına neden olur.

İşte kombi tesisatı ve peteklerde de aynı durum söz konusudur. peteklerdeki tıkanmanın nedenlerinden birisi de pastır. Çünkü bu tür aksamlar, metalden yapılırlar ve suyla temas eden metallerin çoğu paslanır.

Peki ama petek temizleme işlemi nasıl yapılır? Ya da evinizde kendi imkanlarınızla nasıl bir temizlik işlemi gerçekleştirmelisiniz?

Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin

Telefon : 0534 697 49 57

E-posta : info@merkezsutesisati.com

Evde petek temizleme aslında son derece basit bir işlemdir. Ama kesinlikle yeterli değildir.

Şimdi sizlere evde petek bakımını nasıl yapacağınızı kısaca anlatacağız.

  • Elektrik süpürgesi kullanarak, peteğin çevresini tozlardan arındırın.
  • Dış temizliği tamamladık. Sıra geldi iç temizliğe…
  • Peteğin olduğu yere eski bir havlu ya da kullanmadığınız bir örtü serin.
  • Peteğin iki ucunda bulunan vanaları kapatın.
  • Petekten çıkan kirli suların etrafı kirletmemesi için geniş bir leğen ya da kova bulundurun.
  • İngiliz anahtarı kullanarak, petekteki su çıkış vanasını açın. Vanayı açtığınız zaman küçük bir basınçla kirli su dışarı doğru fışkıracaktır.

Evde yapacağınız temizlik işlemi bundan ibarettir. Bazı kaynaklarda peteklerin sökülmesi gerektiği ve banyoda içinin temizlenmesi gerektiği yazar. Kesinlikle böyle bir işlem gerçekleştirmeyin.

Çünkü yeni nesil kalorifer petekleri sök ve tak işleminden sonra kısa sürede özelliğini kaybeder.

Onun yerine profesyonel bir firmadan destek alacaksınız. Tabi ki bu işlemi nasıl yapacağınızı da yazının ilerleyen bölümlerinde anlatacağız.

Yukarıdaki başlıkta aslında Merkez Tesisat olarak en iyi petek temizliğini size anlatmış olduk. İlave olarak, petek temizleme işleminin ikinci adımını anlatalım.

Aslında anlatacağımız bu bilgiyi birçok ev sahibi bilir ve kolaylıkla uygulayabilir. Petek temizliğinin bir diğer adımı da kombi tesisatını temizlemektir. Yani tesisat borularının içindeki pis suyu gidermek ve yerine temiz suyun gelmesini sağlamaktır.

Kombi tesisatı döşendiğinde genelde banyonun bir kenarına tahliye vanası yerleştirilir. Tesisat temizliğinde de bu tahliye vanasını kullanacaksınız. Vanayı açtığınızda, tesisat içerisinde biriken pis su dışarı doğru az bir basınçla fışkıracaktır.

Vana bölgesindeki su gelmediğinden emin olana kadar bekleyin. Daha sonra kombinin altında bulunan ve tesisata su gelmesini sağlayan vanayı açın. Bir süre vana açık bir şekilde bekleyin. Bu şekilde yaptığınızda tesisatta kalan pissu da banyodaki vana bölgesinden akıp gidecektir.

İşte en iyi petek temizleme işlemini bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Eminiz ki birçoğunuz daha önce anlaştığınız bir servisten hizmet alıyorsunuzdur. Peki ama hizmet aldığınız servisin doğru işlemleri yaptığından emin misiniz?

Çünkü petek temizleme işlemi bir bütündür. Yani birçok aşamadan oluşur. Tesisatınıza, peteklerinize ve kombinize kısa ya da uzun vadede zarar vermeden temizlik yapıldığından emin olmanız gerekiyor.

Bunun için de deneyimli ve teknolojik cihazları iyi kullanabilen bir petek temizleme servisi hizmeti almanız gerekir.

Merkez Tesisat olarak uzun yıllardan bu yana İstanbul ili genelinde kaliteli hizmet sağlıyoruz. Web sitemizin iletişim sayfasından bizlere ulaşabilirsiniz.

İyi de biz petek temizleme işlemini nasıl yapıyoruz?

Haklı olarak bu soruyu bize yönelttiniz. Hemen anlatmaya başlayalım.

Öncelikle şunu belirtelim. İki yılda bir mutlaka petek temizliği yaptırmanız gerekir. Daha kısa sürede de tabi ki yaptırabilirsiniz. O zaman evinizin ısısından maksimum verim elde edebilirsiniz.

Gelelim petek temizleme işlemini nasıl yaptığımıza:

  • Öncelikle temizlik yapılacak evin kombi tesisatını ve peteklerini inceleriz. Böylece ne yapacağımıza net bir şekilde karar vermiş oluruz.
  • Daha sonra, petek yıkama makinamızın montajı için uygun bir yer belirleriz.
  • Makinadan çıkan gider hortumunu genelde tuvalet ya da klozete veririz.
  • Etrafın kirlenmemesi için gereken önlemleri alırız.
  • Peteklerin üst boru ve iç tesisat kısımlarını makine ile temizleriz.
  • Altta kalan tesisat borularının temizliğini makine ile gerçekleştiririz.
  • Çift vakumlu yıkama yöntemiyle tesisatlardaki pislikleri gideririz.

Kullandığımız makine ile peteklere ve kalorifer sistemine basınçlı su göndeririz. Edindiğimiz tecrübelere göre, basınçlı su ile temizlik yöntemi daha sağlıklı ve daha çevreci bir yaklaşımdır.

Bazı firmalar kimyasal maddeleri ve ellerindeki cihazları kullanarak temizlik işlemini gerçekleştiriyorlar. Tabi ki bu da bir yöntemdir. Ancak kullanılan kimyasallar, şehir şebekesinden doğaya ulaşır ve çevreyi kirletir.

Bu yüzden biz bu yöntemi benimsemiyoruz.

Durulama ve test aşamalarını da gerçekleştirdikten sonra temizlik işlemini tamamlıyoruz. Temizlik hakkında müşteriyi bilgilendiriyoruz.

Eğer kalorifer peteklerinin altı ısınmıyorsa, sorun muhtemelen petekte hava olmasıdır. Peteğin havasını aldığınızda sorun giderilmiş olacaktır. ancak bazı durumlarda peteğin havası alınmasına rağmen, peteğin yarısından ısı gelmeyebilir. Bunun nedeni peteğin altında kir ve tortuların birikmesidir. Yani peteğiniz kısmen tıkalıdır.

Kısmen tıkanıklık varsa, hemen bizimle iletişime geçin. Tıkanıklıkları hemen giderelim.

Peteklerin üstü ısınmıyorsa, muhtemel iki sorun var demektir. Birincisi kalorifer tesisatı yanlış döşenmiştir ya da boru çapları küçüktür. İkincisinde ise petek temizliğinin iyi yapılmamış olmasıdır.

Genelde ısınmama sorununun nedeni ikinci olandır. Bu durumda petek temizliğinizi profesyonel ellere emanet etmeniz gerekir.

Peteklerin havasının alınması işlemi son derece basittir. Alüminyum yani yeni nesil radyatörlerin üst kısımlarında purjor adı verilen çentikli bir metal bulunur. Bu çentik aralığına uyan bir tornavida ile hava alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Purjoru saat yönünde sonuna kadar çevirin. Hava ile birlikte bir miktar su akacaktır. Su akışı başladığında ise purjoru kapatın.

Hava alma işlemini mutlaka kombi cihazı çalışırken gerçekleştirin.

Her mekanik ve elektronik cihazın bir kullanım ömrü vardır. kullanım ömrü süresince sorun yaşamamak için cihazların periyodik bakımlarının yapılması gerekir.

İşte evinizdeki kombi ve petek bakımlarının düzenli olarak yapılması da, aslında kullanım ömrü boyunca sağlıklı bir şekilde istifade edebilmeniz içindir.

Düzenli olarak petek temizleme işlemi yaptırdığınızda:

  • Maksimum ısınma elde edersiniz.
  • Daha az yakıt faturası ödersiniz.
  • Kombi ve bağlı tesisatların ömrünü uzatmış olursunuz.

Kısacası zamandan ve paradan tasarruf sağlarınız ve yapılmayan temizlikten dolayı başınız ağrımamış olur.